Aktivnosti Stožera za otklanjanje posljedica potresa

Aktivnosti Stožera za otklanjanje posljedica potresa

Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije osnovan je početkom siječnja 2021. godine.

U tom razdoblju pokrenute su aktivnosti čišćenja terena, osiguravanja privremenog smještaja, prehrane, novčane pomoći, zdravstvene zaštite i opskrbe lijekovima za stanovnike pogođene razronim potresom s kraja prošle godine. Osigurana je i nužna pomoć obiteljskim gospodarstvima, napose dopremanje stočne hrane

Dosad je prikupljeno 43.870 prijava štete na objektima uslijed potresa.
Pregledano je 26.608 objekata od kojih je
  • 3.343 s crvenom 
  • 5.849 sa žutom i 
  • 17.393 sa zelenom naljepnicom 
  • 23 nepoznatog statusa.  

Stožer je pokrenuo postupak uklanjanja javnih i privatnih zgrada koje su bitno oštećene u razornom potresu te više ne služe prvotnoj svrsi stanovanja, odnosno obavljanja poslovne djelatnosti.

Pozorno se prati stanje na području Općine Kukuruzari. Dosad je uočeno 88 urušnih vrtača, odnosno otvora u tlu u neporednoj blizini obiteljskih kuća; izravna prijetnja sigurnosti.

Dosad je postavljeno 1.165 kontejnera i mobilnih kućica za smještaj stradalog stanovništva. Najavljena je doprema još 391 kontejnera (280 robne rezerve i 111 inozemne donacije). U državnim stanovima je privremeno stambeno zbrinuto 171 obitelj (196 osoba) kojima su domovi stradali.

Na Sajmištu u Petrinji postavlja se stambeno-poslovno kontejnersko naselje; postavljeno je prvih 14 kontejnera. Podižu se kontejnerska naselja u Sisku, Glini i Majuru.

Na električnu energiju priključeno je 1184 smještajnih objekata. Dosad je izgrađena 41 nova trafostanica; gradnja dodatnih 9 trafostanica je u tijeku.

Počela je s radom prva od 6 planiranih mobilnih stanica telefonske i internetske mreže .

Ukupno je dosad podijeljeno 72.068 t hrane (52.085 obroka za stanovništvo, 6.752 za operativne snage) i 54.209 litara vode.

Provode se mjere osiguravanja zdravstveno ispravne vode na Banovini. Sanitarni inspektori svakodnevno kontroliraju sustave vodoopskrbe.
Sustavi vodoopskrbe u Dvoru, Glini, Petrinji i Topuskom vodu su proglasili zdravstveno ispravnom. Voda u Hrvatskoj Kostajnici nije za piće; potebno ju je prokuhavati.

U postupku uklanjanja urušenih javnih i privatnih zgrada sudjelovat će šest tvrtki. Sam postupak uklanjanja urušenih zgrada započeo je u Petrinji; tri su tvrtke raspoređenu na terenu. U Sisku se priprema uklanjanje tvorničkih dimnjaka koji predstavljaju ugrozu za okolinu. Postupak uklanjanja zgrada u privatnom vlasništvu provodit će se isključivo uz pisanu suglasnost vlasnika; Općine i gradovi pritom sastavljaju i stožeru dostavljaju popis oštećenih građevina.

Ministarstvo kulture i medija daje suglasnost za uklanjanje nepokretnog kulturnog dobra, odnosno njegovih dijelova kada se utvrdi da se radi o dotrajalosti, odnosno o bitnim oštećenjima.

Inženjeri zaposleni u državnim službama, agencijama i drugim institucijama bit će angažirani u postupku tzv. brzih pregleda oštećenih zgrada.

Na području pogođenom potresom osigurana je besplatna opskrba električnom energijom za siječanj, veljaču i ožujak 2021. Ne naplaćuje se putnički prijevoz vlakovima HŽ-a. Odlukom Vlade RH do kraja veljače ne naplaćuje se cestarina na autocesti Zagreb-Sisak. Otpisuje se i RTV-pristojba za stanovnike na području pogođene potresom.

Stradalom stanovništvu osigurana je jednokratna novčana naknada; hrvatskim braniteljima novčana pomoć. HCK prikupio 46 milijuna kuna donacija od kojih dijeli novčanu pomoć stanovnicima Banovine.

Pokrenut je program malih potpora za saniranje posljedica potresa za mikro-poduzetnike, ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna.

Pokreće se mjera javnih radova; raspisano je 18 natječaja za 486 djelatnika. Uključivanjem nezaposlenih u programe aktivacije u trajanju do 6 mjeseci subvencionira se sto posto troška minimalne plaće.


Aktivnosti TDU

Stranica