Ministri Ćorić i Aladrović u Sisku pozvali poduzetnike da iskoriste mjere za pomoć

Ministri Ćorić i Aladrović u Sisku pozvali poduzetnike da iskoriste mjere za pomoć

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović danas su u Sisku održali sastanak na kojemu su predstavnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, HOK-a i HGK izvijestili o programu malih potpora i ostalim mjerama za pomoć gospodarstvu na tom potresom pogođenom području.

Na sastanku su sudjelovali Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici gradova Siska i Petrinje, Županijske komore Sisak i Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

U petak će biti otvoren program malih potpora za saniranje posljedica potresa za mikro poduzetnike. Ukupna vrijednost programa je 10 milijuna kuna s intencijom da, ukoliko bude potrebno, pokušamo proširiti financijsku alokaciju. Pripremamo i značajno veći program usmjeren na malo i srednje poduzetništvo, prije svega za kupnju opreme, povećanje proizvodnih kapaciteta  i dizanje tehnološke razine procesa. Vrijednost ovog programa bit će 200 milijuna kuna, a poziv će biti objavljen krajem prvog ili početkom drugog kvartala ove godine“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je pozvao predstavnike jedinica lokalne samouprave te HOK-a i HGK da poduzetnike informiraju o mjerama i programima koji se provode kako bi iskoristili sredstva koja su im na raspolaganju.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović iznio je kako su proširili mjeru očuvanja radnih mjesta za siječanj i veljaču na cjelokupno područje te se prvi efekti već vide prema broju prijavljenih pravnih osoba.

Ti brojevi cijelo vrijeme rastu i još ima prostora za prijavu. Kako bi očuvali zaposlenost i poslovnu aktivnost, apeliram na sve koji imaju oštećenja i ispunjavaju uvijete, da se prijave“, poručio je ministar Aladrović.

Naveo je i kako u provedbu kreće mjera javnih radova te je 18 raspisanih natječaja za 486 djelatnika. Najavio je i dodatni poziv za sve poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom kojima će se sufinancirati očuvanje tih radnih mjesta te proširenje novog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako je Županija gospodarskim subjektima ponudila tehničku i stručnu pomoć za prijave na program dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije putem kojega mikro poduzetnici mogu dobiti do 30.000 kuna bespovratnih sredstava.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Stranica