Hrvati iz BiH u obnovi Banovine

Hrvati iz BiH u obnovi Banovine

Za posjeta potresom pogođenom području Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istaknuo je spremnost sudjelovati u obnovi OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

Saniranje šteta, postupak poslijepotresne obnove i normalizacija stanja u Sisačko-moslavačkoj županiji teme su o kojima su čelnici Stožera za otklanjanje posljedica potresa u utorak, 13. travnja 2021. godine u Petrinji razgovarali s Draganom Čovićem, zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku u sjedištu Stožera u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ Dragan Čović izrazio je solidarnost i suosjećanje sa stanovnicima hrvatskoga kraja koji je izravno pogođen posljedicama prirodne katastrofe. Hrvatski narod u BiH uvijek je bio spreman pomoći, pomogao je dosad i nastavit će pomagati Hrvatskoj i ljudima pogođenima teškim posljedicama potresa, kazao je Čović. „Imate u nama prijatelje,“ naglasio je dodavši da je posjet organiziran u sklopu priprema za sudjelovanje u projektu obnove Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved zahvalio je na sustavnim donacijama koje hrvatski narod iz BiH organizira za potresom pogođenu Banovinu. Ako se nešto iskristaliziralo u izazovnim okolnostima nakon razornog potresa, onda je to „solidarnost, i to kroz konkretnu pomoć, konkretne projekte koju Hrvatskoj upućuju mnogi, a napose prijatelji,“ riječi su Tome Medveda.

Na sastanku u Stožeru u Petrinji sudjelovao je i državni tajnik Središnjeg državnoga ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je tom prigodom kazao da je posjet izaslanstva iz BiH još jedna potvrda „povezanosti jednoga naroda u dvije države“.

Nakon sastanka u petrinjskoj vojarni, Dragan Čović sa suradnicima obišao je lokaciju OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji. Školska je zgrada u prosinačkom potresu, naime, bila teško oštećena. Obnova središnje zgrade priprema se dovršiti do početka nove školske godine; vrijednost projekta procijenjena je na 1,5 milijuna kuna.

Dosad je pak obnovljeno jedno krilo zgrade spomenute škole. Taj je pothvat stajao 145 tisuća kuna. OŠ Dragutina Tadijanovića pripadaju i dvije područne škole, PŠ Mošćenica i PŠ Mala Gorica. Nedavno je obnovljena i u potresu stradala zgrada PŠ Mošćenica.

Stranica