Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo hvatskih branitelja uputilo je poziv hrvatskim braniteljima, članovima obitelji smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja čiji su stambeni objekti oštećeni u potresu da podnesu zahtjev za dodjelom izvanredne jednokratne novčane pomoći Ministarstvu i Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Zahtjev treba sadržavati:

- podatke o podnositelju zahtjeva i članovima kućanstva (ime i prezime, OIB, adresa stanovanja i broj telefona),
- podatke o pretrpljenoj materijalnoj šteti na imovini (opisati radi li se o stambenom ili gospodarskom objektu i kakva su oštećenja) te dostaviti dokaz o nastaloj šteti (npr. fotodokumentacija i dr.),
- presliku tekućeg ili zaštićenog računa.

Zahtjev se podnosi Ministarstvu hrvatskih branitelja na e-mail: ministarstvo@branitelji.hr ili poštom na adresu Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb. 

Sve informacije o podnošenju zahtjeva mogu se dobiti u Ministarstvu na telefone: 01/2308-897, 01/2308-834, 01/2308-916 ili u Područnom odjelu Sisak na privremenoj adresi Ulica lipa 1 (prizemlje, u prostorijama Područne službe HZMO-a), tel: 044/660-213.

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji može dodijeliti financijsku pomoć zbog elementarne nepogode. Zamolbe se podnose na adresu Zagreb, Park Stara Trešnjevka 4 na propisanim obrascima dostupnim na mrežnoj stranici Zaklade i u područnim odjelima Ministarstva.

Područni odjel Ministarstva u Sisku i Centar za psihosocijalnu pomoć u suradnji s udrugama hrvatskih branitelja s područja županije organiziraju obilaske hrvatskih branitelja radi prikupljanja informacija o osobama čije su kuće stradale u potresu kao i pružanja psihosocijalne pomoći.

Ministarstvo je pozvalo hrvatske branitelje koji se teško nose s novonastalim životnim uvjetima da se obrate Nacionalnom centru za psihotraumu i regionalnim centrima koji skrbe o oboljelima od PTSP-a i drugih psihičkih poremećaja vezanih uz sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Veliki broj hrvatskih branitelja i udruga hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske uključio se u pružanje pomoći potresom stradalom području putem Hrvatskog crvenog križa i sustava civilne zaštite.

U tijeku je izgradnja veteranskog centra u Petrinji u vrijednosti 82,4 mil. kuna čiji se završetak očekuje krajem 2022. godine.  Centar će imati smještajne kapacitete 148 ležajeva za oko 2.380 korisnika godišnje te će moći pružiti cjelovitu skrb hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji s potresom pogođenog područja.