Dubrovačko-neretvanska županija darovala četiri kontejnera

Dubrovačko-neretvanska županija darovala četiri kontejnera

JABUKOVAC, 19. veljače 2021. (Hina) – U dvorištu u potresu oštećene kuće obitelji Opačak u Jabukovcu, na petrinjskom području, u petak su postavljena dva potpuno opremljena kontejnera, donacija Dubrovačko-neretvanske županije.

Na primopredaji kontejnera bili su načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, ministar Tomo Medved i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kuća u kojoj su živjeli od 1995. godine, kada su se doselili iz Bosanskog Broda, teško je oštećena u potresu, ima žutu naljepnicu i do obnove se njome ne mogu koristiti.

Šestero djece Marinke i Vinka privremeno je napustilo dom. Neka su im djeca otišla u Njemačku, a oni su privremeni smještaj pronašli u maloj kamp-prikolici. Obitelji koja se bavi ratarstvom i stočarstvom u trenutku potresa sve se urušilo.

"Ništa nam se gore nije moglo dogoditi jer smo navikli da nam je dvorište puno unučadi i praunučadi. Čak smo i proslavu 60. obljetnice braka najprije odgodili zbog koronakrize, a zatim i zbog potresa. Već smo bili uvjereni da se obitelj više nikada neće okupiti. Sada se sve promijenilo i nestrpljivo očekujemo ponovno okupljanje obitelji jer se imaju gdje smjestiti", rekla je Marinka.

Ministar Medved je rekao kako će se učiniti sve da nijedna obitelj posljedice te katastrofe ne proživljava sama.

"Zato smo tu uz vas i ostat ćemo uz vas sve dok ne normaliziramo stanje da možete normalno živjeti. Zahvaljujem županu Dobroslaviću i svim dragim prijateljima koji su dali doprinos da se lakše nosimo s ovom katastrofom", rekao je ministar Medved, koji je Vinku i Marinki čestitao jubilej i najavio povratak u njihovu kuću.

Dubrovačko-neretvanska županija, kako je rekao župan Dobroslavić, najprije je, tek dan nakon potresa, uputila novčanu pomoć od 200.000 kuna, a nakon toga je županija kupila četiri opremljena kontejnera od domaćih proizvođača.

"Prepustili smo Stožeru da predloži kome će se dodijeliti kontejneri i vidim da je njihova odluka bila logična. Svjesni smo da je to mala pomoć u velikoj nesreći, ali smo nastojali pokazati svoju solidarnost i biti mali dio ukupne pomoći. Ovdje smo se uvjerili da država na pravi način pomaže stradalima i vjerujem da će izdržati do popravka njihovih kuća i ostanka na ovom području", rekao je župan Dobroslavić.

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved obavijestio je novinare kako su već spremna i opremljena prva dva vozila za mobilne timove koji će obilaziti potresom pogođeno područje. Istodobno su ovih dana postavljene dvije bazne stanice kako bi se uspostavila internetska mreža, da bi vozila imala signal i mogla umrežiti sve baze podataka koje postoje u Hrvatskoj.

"Cijeli postupak je maksimalno pojednostavljen i 11 je jednostavnih obrazaca za cjelokupni sektor obnove, od obiteljskih kuća, stambenih zgrada i gospodarskih subjekata. Kada osoba sa svojom osobnom kartom pristupi kombiju, u najkraćem vremenu službenici će u kombiju ispuniti zahtjev za obnovu i to je sve što osoba mora učiniti", objasnio je ministar Medved i dodao da su "obrasci već u tisku i obavljene su sve administrativne pripreme".

"Svi će uredi za koji dan biti spremni da u najkraćem vremenskom razdoblju počnu taj proces i program mjera koji je usvojen na sjednici Vlade", rekao je i dodao da će se na teren poslati onoliko mobilnih timova koliko bude potrebno.

"Ovo je prvi put da nakon digitalizacije Hrvatska u praksi uspostavlja takav oblik potpore u administrativnom odnosu države prema građanima", zaključio je ministar Tomo Medved.

Stranica