Uskoro izgradnja 10 stambenih zgrada

Uskoro izgradnja 10 stambenih zgrada

Uskoro će započeti izgradnja 10 višestambenih zgrada na potresom pogođenom području izvijestio je državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek na sjednici Stožera CZ održanoj danas u Petrinji.

U Petrinji će započeti gradnja 4 zgrade kao i u Glini dok će se dvije graditi u Topuskom.

Što se tiče izgradnje obiteljskih kuća, Hanžek je izvijestio kako je s izvoditeljima radova njegov ured potpisao 216 ugovora, a još 98 je u natječaju. Od toga je s vlasnicima potpisano 54 ugovora.

Na 41 lokaciji u različitim fazama traje obnova obiteljskih kuća i to:gradi se 15 obiteljskih kuća, idućeg tjedna započet će gradnja još 11 obiteljskih kuća gdje su počele pripreme, na 5 lokacija u tijeku je uklanjanje kao preduvjet za izgradnju dok se na 10 lokacija provode geodetski i geomehanički radovi.

Što se tiče nekonstrukcijske obnove do sada je projektantima dodijeljeno 6.992 kuće , izrađeno je od toga 3.605 projekata, a obnovljeno je 2.190 obiteljskih kuća. Trenutačno traju radovi na još 833 obiteljske kuće.

Ovim brojkama valja dodati i 809 kuća koje su vlasnici samoobnovili čime broj obnovljenih kuća dolazi do gotovo tri tisuće.

U konstrukcijskoj obnovi doneseno je 647 odluka od čega su 22 ugovorene.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje do sada je u obnovi Banovine ukupno ugovorio poslova vrijednih milijardu i 25 milijuna kuna.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izvijestio je kako je od izmjene Zakona o državnom inspektoratu dobio 101 objekt za uklanjanje od čega je 99 objekata uklonjeno a dva su u postupku. Ukupno je do sada uklonjeno 529 objekata. Također je inspektorat obavio više od 300 drugih inspekcijskih nadzora bilo da je vezano za stradale, odlaganje materijala ili drugih radnji nastalih uz potres.


Stranica