Novi jaki potres kod Petrinje

Novi jaki potres kod Petrinje


Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 18:01 sati jak potres s epicentrom kod Petrinje

Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

Čelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao večeras u RTL-u Danas, gdje je govorio o novom potresu koji je oko 18 sati zatresao petrinjsko područje.

"Prema prvim saznanjima možemo konstatirati da su već vidljive nove štete. Nadam se da nema stradalih. Sve službe smo uputili po cijelom teritoriju županije utvrditi, ukoliko imamo stradalih osoba, da ih odmah zbrinjavaju“, kazao je Medved.

Rekao je da će se nove štete vidjeti sutra ujutro. Bojim se da ćemo se vratiti na početak jer ovo je snažan potres od 5,0 u Brijestu Pokupskom nedaleko od Petrinje. Veliki je broj objekata u prvom potresu stradao. Nažalost, očekujemo da će ovaj novi potres potencirati nove štete", dodao je. 

Kazao je da su statičari u sedam dana obavili gotovo pet tisuća pregleda. "Nekoliko minuta prije potresa svi smo na Stožeru analizirali i slušali izvješće inženjera i statičara. Nažalost, bojim se da ćemo se morati vratiti na početak i veliki broj tih objekata ponovno pregledavati i utvrđivati njihovo stanje. Jer nakon što je prvi potres poremetio statiku, ovo je snažan potres, i možemo očekivati dodatna oštećenja", kazao je Medved.  

Imamo dovoljno hrane, opreme i snaga

Župan Žinić danas je rekao da su prve zalihe i donacije hrane iscrpljene. Na pitanje hoće li doći nove količine, Medved je kazao da se župan osvrnuo samo na jedno skladište. "Mi na području Sisačko-moslavačke županije imamo više tih skladišta. Imamo skladište i u Velikoj Gorici i u Zagrebu. Imamo dovoljne količine, hrane, opreme i snaga svih sastavnica

sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti. Naš sustav i danas je obilazio sva naselja i pružao pomoć ljudima koji su nastradali i tako ćemo nastaviti i dalje. Večeras smo analizirali postojeći model organizirane prehrane", kazao je Medved.

Na pitanje hoće li se moći smjestiti ljudi, ako će zbog večerašnjeg potresa biti potrebne nove kućice i smještaj, Medved je odgovorio da su pripravni.
 
"Ukoliko se utvrdi potreba za tim, odmah ćemo odreagirati i zbrinut ćemo sve ljude. Ili u čvrstim objektima, ako bude potrebe uspostavit ćemo i šatorsko naselje kako bi ljudi prespavali na sigurnom",  kazao je i dodao da je i ovo dokaz nastavka kontinuiranog podrhtavanja tla. 

"To nam otežava stvari u procesu nužne obnove. Objekti u kojima sve već počeli sanaciju, već sada dobivamo informacije da su ponovno oštećeni. Moramo biti strpljivi za sustavniji pristup obnovi. Moramo čekati da se zaustavi podrhtavanje tla", zaključio je Medved, rekavši da ne može procijeniti do kada će trajati ovakvi potresi.

Stranica