Pripreme za obnovu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani

Pripreme za obnovu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani

Pripreme za obnovu zgrade osnovne škole u Mečenčanima privode se kraju. Upravo je zgotovljen i elaborat za obnovu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, izvijestio je u petak, 19.ožujka 2021. godine državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak. Zbog oštećenja na školskoj zgradi prouzročenih razornim potresom, pedesetak učenika redovnu nastavu privremeno pohađa u Hrvatskoj Kostajnici.

Mečenčani su naselje na širem području Općine Donji Kukuruzari na kojemu je od početka godine uočen fenomen urušnih vrtača, tj. otvora u tlu. Otvaranje rupa, sufozija u tlu karakteristično je za krška područja; pojava je to koja se i ranijih desetljeća bilježi na tom terenu u pograničnom dijelu Hrvatske. Nakon razornoga potresa krajem prošle godine, ali i potresa slabije jakosti koji su za tim uslijedili, na tom je području zabilježeno više od 130 novih vrtača.

Stručnjaci sa zagrebačkog Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta pozorno prate učestalo otvaranje vrtača na terenu. Na temelju analiza tla na površini i u podzemlju, međutim, pokazalo se da je širi prostor na kojemu je smještena OŠ Katarina Zrinska Mečenčani stabilan, tj. najmanje podložan urušavanju.

Stranica