U Petrinji je održana redovita sjednica Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa na Banovini

U Petrinji je održana redovita sjednica Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa na Banovini

Dvije teme bile su središnji dio današnjeg sastanka, a to su prezentacija dosadašnjeg tijeka obnove na Banovini po svim modelima te prezentacija javnog poziva za korištenje novca iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 319,2 milijuna eura.

Nekonstrukcijska obnova stradalih objekata na Banovini značajno je uznapredovala. Do sada je ugovoreno 4.840 kuća od čega je 1.151 obiteljska kuća obnovljena u koje se vratilo 6.600 osoba.
 
U tijeku su radovi na još 851 obiteljskoj kući, dok su 608 kuća obnovili sami vlasnici uz sredstva koje je dodijelila Vlada RH.
 
Raspisan je i novi natječaj za obnovu dodatnih 1.200 kuća čime se prelazi brojka od 6.000 što obnovljenih što ugovorenih kuća od ukupno 8.193 zaprimljenih zahtjeva.
 
Idući tjedan potpisat će se ugovori za gradnju prvih 30 kuća, a do kraja siječnja za njih još 90, a do tada idu natječaji za dodatnih 150 obiteljskih kuća.
 
Što se tiče izgradnje višestambenih zgrada pored natječaja koji je raspisan 29. prosinca 2021. za izgradnju 4 zgrade u Petrinji uskoro će se raspisati još dva natječaja i to za još 4 zgrade u Petrinji i 2 u Glini.
 
Izraženo u financijskoj vrijednosti do sada je u obnovi ugovoreno 215 milijuna kuna, u fazi natječaja je vrijednost 380 milijuna, a kroz natječaje do kraja siječnja dodatnih 250 milijuna kuna što je ukupno 800 milijuna kuna.
 
Gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenog područja te predstavnicima državnih institucija prezentiran je javni poziv kojim je iz sredstava Fonda solidarnosti EU osigurano 319,2 milijuna eura za obnovu Banovine. Novac je namijenjen obnovi javnih ustanova poglavito u području obnove kuturne baštine ali i infrastrukture prvenstveno energetske i prijevozne. Korisnici su upoznati s rokovima za podnošenje kao i iznosima po pojedinim područjima ulaganja.
 
Također, na sjednici su sve interventne sastavnice Stožera iznijeli spremnost za intervenciijom bilo kojeg oblika obzirom i na stalno podrhtavanje tla ali i na zimske uvjete koji mogu biti nepredvidljivi.
 
Isto tako, raspisan je i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Priprema projektno-tehničke dokumentacije u području digitalne i zelene transformacije”.


Stranica