Šteta od potresa 41,6 milijardi kuna; iz Fonda solidarnosti 319,2 milijuna eura

Šteta od potresa 41,6 milijardi kuna; iz Fonda solidarnosti 319,2 milijuna eura

Šteta nastala uslijed razornog potresa krajem prošle godine procjenjuje se na 41,6 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura.Hrvatska će stoga iz Fonda solidarnosti Europske unije zatražiti isplatu 319,19 milijuna eura. Zaključak je to sa sjednice Vlade RH održane u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine.

Ukupna izravna šteta prouzročena potresom procijenjena je na temelju pravila Europske unije i metodologije Svjetske banke. Iznos štete od 41,6 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura predstavlja 10,2 posto bruto nacionalnog dohotka Hrvatske. To je više od 0,6 posto bruto nacionalnog dohotka RH, odnosno minimalne vrijednosti izravne štete te je proglašena elementarna nepogoda velikih razmjera, kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Te se štete odnose primarno na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, ali i na nove progresivne štete u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji te na štete na pojedinačnim objektima u Bjelovarko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na temelju tako procijenjene vrijednosti, Hrvatska će se prijaviti za doprinos iz Europskog fonda solidarnosti u visini 319,19 milijuna eura, kazala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz Fonda uključuju vraćanje u radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacijama, prijevozu, zdravstvu i obrazovanju, osiguravanju privremenog smještaja i financiranja službi spašavanja, te mjera zaštite kulturne baštine.

Sredstva iz Fonda namijenjena su i čišćenju područja pogođenog katastrofom, uključujući područja prirode, u skladu s pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje okoliša da se izbjegnu neposredni učinci erozije tla.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH je rekao da je prošlog tjedna razgovarao s odgovornima u Europskoj uniji i najavio da će Hrvatska uputiti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti

Stranica