Redovna nastava u 44 škole na potresom pogođenom području

Redovna nastava u 44 škole na potresom pogođenom području

Od ponedjeljka, 22. ožujka do petka, 26. ožujka 2021. godine mobilni uredi Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bit će prisutni na području Općine Dvor. U subotu, 27. ožujka 2021. godine mobilni će uredi biti prisutni na području Općine Hrvatska Kostajnica.

Imajući u vidu važnost održavanja redovne nastave za učenike osnovnih i srednjih škola na potresom pogođenom području, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osobitu je pozornost posvetilo saniranju šteta na oštećenim školskim zgradama Petrinje, Siska i Gline. U 44 osnovne i srednje škole organizirana je redovna nastava „uživo“, prema tzv. modelu A. U preostalih 9 škola nastava se organizira u skladu s okolnostima, dijelom u samoj zgradi škole, a dijelom na daljinu, tj. kombiniranjem tzv. modela A i modela C. Na području Sisačko-moslavačke županije, međutim, nijedna škola više ne održava nastavu isključivo na daljinu (online).

Na petrinjskom, sisačkom i glinskom području drugo polugodište tekuće školske godine započelo je u pravilu 1. veljače. Redovna se nastava „uživo“, prema tzv. modelu A, održava u zgradi matične škole, odnosno najbliže susjedne škole. Kad je to nužno, nastava se održava u smjenama, uz organizirani prijevoz učenika.

Na području Petrinje u potresu su osobito stradale Prva osnovna škola Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, pripadajuća joj Područna škola Nebojan te Srednja škola Petrinja. Učenici Prve osnovne škole Petrinja su stoga raspoređeni nastavu pohađati u Područnoj školi Hrastovica, odnosno u OŠ Mate Lovraka. Valja napomenuti da je i sama zgrada OŠ Mate Lovraka bila pretrpjela oštećenja. Ona su, međutim, sanirana te je redovna nastava, prema tzv. modelu A započela 1. ožujka.

Na području Gline u potresu su oštećene i privremeno neuporabljive zgrade OŠ Glina i Srednje škole Glina. Stoga su tamošnji srednjoškolci raspoređeni redovnu nastavu pohađati u SŠ Topusko.

Na području Siska od potresa su osobito stradale zgrade OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, Strukovna škola Sisak, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, OŠ Viktorovac i OŠ Galdovo, Područna škola Topolovac i Gimnazija Sisak.

U tijeku su pripreme administrativne naravi za obnovu OŠ Viktorovac, OŠ Ivana Kukuljevića Sisak i Gimnazije Sisak.

Na području Hrvatske Kostajnice oštećenja od potresa zabilježena su na zgradama OŠ Katarina Zrinska Mečenčani i Područne škole Graboštani. Na širem području Lekenika stradale su pak zgrade Područnih škola Frakašić i Letovanić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira sve zgrade osnovnih i srednjih škola na potresom pogođenom području obnoviti do početka nove školske godine u rujnu. U pripremi je izgradnja potpuno novih zgrada za Prvu osnovnu školu Petrinja, Srednju školu Petrinja i Ekonomsku školu Sisak.

Stranica