Mobilni timovi za civilno-vojnu suradnju

Mobilni timovi za civilno-vojnu suradnju

Hrvatska vojska kontinuirano provodi aktivnosti iz područja civilno vojne suradnje u potpori Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Postrojbe koje u matrici sposobnosti imaju mogućnost provoditi aktivnosti iz domene civilno vojnih odnosa na raspolaganju su svakodnevno svim sastavnicama Stožera. Hrvatska vojska za ovo iznimno važno područje angažirala je postrojbe koje imaju iskustvo iz operacija u svojstvu MLOT (eng. Military Liaison Observation Team) i CIMIC (Civil-Military Co-operation) timova, a osobito u dijelu brze prosudbe krizom zahvaćenih naseljenih mjesta po elementima vitalnih funkcija za život civilnog stanovništva.
 
Mobilni timovi Hrvatske vojske prate situaciju ne terenu te u stvarnom vremenu prenose civilnim institucijama nužne informacije kako bi se pravovremeno reagiralo na potrebe svakog stanovnika koji trpi posljedice potresa. Ovim sposobnostima Hrvatska vojska podupire civilne institucije i Stožer civilne zaštite u cilju harmonizacije napora i ostvarivanja potrebne pomoći svakom pogođenom selu i stanovniku.
 
U složenim meteo uvjetima kakvi su ovih dana na području Banovine, mobilni timovi za civilno-vojnu suradnju obilaze naseljena mjesta čija je infrastruktura teško pogođena posljedicama nedavnog potresa, posebice u teže dostupnim dijelovima županije. Također, pružaju potporu medicinskim timovima kako bi se omogućila primjerena zdravstvena zaštita naših najugroženijih mahom starijih građana. Aktivnosti timova daju očekivane rezultate i potvrđuju iznimno visoko povjerenje civilnog društva u Hrvatsku vojsku.

OS RH

Stranica