Zatražene dodatne mjere pomoći EU za Banovinu

Zatražene dodatne mjere pomoći EU za Banovinu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine, na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije pod portugalskim predsjedanjem. Ministrica Vučković je izvijestila o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata.

Na sastanku Vijeća, održanom video- vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja među kojima se ističe namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju. Ministrica Vučković je podržala ovaj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket: maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veća uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira Europske unije; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta. 

Na dnevnom redu sastanka ministara poljoprivrede bila je i informacija o katastrofalnim posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine. Hrvatska delegacija ukazala je na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe. Slijedom navedenog, Hrvatska je pozvala Europsku komisiju da su, osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora. 

„Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja“, izjavila je ministrica Vučković te naglasila: „Iako sam zahvalna na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti - zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatramo da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike“

Te se mjere, istaknuto je na sastanku Vijeća,  posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšana isplata predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima. 

Ministrica Vučković zatražila je razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta: „Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada – i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja“

Više država članica iskazalo je svoje suosjećanje za žrtve potresa i razumijevanje te potporu za zatražene mjere. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, g. Janusz Wojciechowski, naglasio je kako Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve. 

Na sastanku su također razmijenjene informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ponovno je skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska; dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde, stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva. 

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke,  izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera. 

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da  izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja. Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je krajem prošle godine žurnu aktivaciju mjera Europske komisije kako bi se omogućio nastavak proizvodnje i stabilizacija svinjogojskog sektora, stoga je na sastanku zatraženo što žurnije očitovanje o ovom prijedlogu, kao i analiza trenutne situacije i prijedlozi razvoja ovog sektora. 

„Ovo je trenutak u kojem je važno da  poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti“, zaključila je ministrica Vučković.

Stranica