Aplikacija - Mrežni geoinformacijski sustav Potres

Aplikacija - Mrežni geoinformacijski sustav Potres

Mrežni geoinformacijski sustav Potres s temeljnim informacijama o stanju na području koje je stradalo od potresa predstavljen je u srijedu, 20. siječnja 2021. godine u Stožeru civilne zašptitie u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji.

Spomenuti je sustav rezultat zajedničkog rada Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD), Geodetskog fakulteta u Zagrebu i Državne geodetske uprave (DGU). U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na terenu površine gotovo šest tisuća hektara, svih naselja, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, te podaci o prebivalištu, boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama, školama.

Alat je to koji će olakšati rad i poces donošenja odluka službama MUP-a, Ministarstva obrane, vatrogasaca, HGSS-a,  proizlazi iz riječi potpredsjednika Vlade RH i voditelja Stožera civilne zaštite Tome Medveda. Aplikacija će se sustavno dopunjavati raspoloživim podacima o broju stanovnika, stanju i socijalnom statusu, primjerice. Aplikacija je koristan alat osobito u postupku saniranja štete i obnove građevina na stradalom području budući da sadrži snimke i informacije o stanju tla prije i nakon prirodne nepogode.   

Mrežni geoinformacijski sustav Potres je aktivan i dostupan službama koje sudjeluju u saniranju štete i skoroj obnovi.

Foto: Geodetski fakultet

Mrežni geoinformacijski sustav Potres 

Stranica