Od danas u funkciji eObnova - digitalni sustav za podnošenje zahtjeva za obnovu

Od danas u funkciji eObnova - digitalni sustav za podnošenje zahtjeva za obnovu

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavio je novi sustav za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada – eObnova.

Putem web platforme moći će se popuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove

Na sjednici Vlade danas je predstavljen sustav eObnova Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine koji omogućuje elektroničku prijavu za obnovu ili novčanu pomoć nakon potresa za fizičke i pravne osobe i koji je već funkcionalan.

Sustavu će se moći pristupiti putem sustava e-Građani a za ulaz preko NIAS-a biti ć edovoljna vjerodajnica razine 3. Putem web platforme moći će se ispuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove, kao i prilaganje potrebne dokumentacije, poput vlasničkog lista, a građani biraju koji obrazac će ispuniti, ovisno što traže, je li to konstrukcijska obnova, uklanjanje građevine ili zahtjev za novčanu pomoć.

Za sve obrasce obvezan je upis katastarske općine i broj katastarske čestice. Nakon toga bira se status, odnosno je li riječ o vlasniku zgrade/posebnog dijela zgrade odnosno uništene obiteljske kuće ili suvlasniku zgrade/posebnog dijela zgrade odnosno uništene obiteljske kuće. Zahtjev se popunjava odgovorima na pitanja kroz aplikaciju, a odabirom ikone ? prikazuje se opširan opis ponuđenih modela obnove.

Nakon što su svi podaci uneseni i spremljeni, zahtjev se može predati, a zadnji korak prijave je potvrda predavanja zahtjeva. Moguća je i pretraga zahtjeva što je posebice pogodno za upravitelje zgrada. Omogućeno je pretraživanje po više različitih kriterija (po podacima zahtjeva, po podacima o zgradi, po adresi i slično).

Predani zahtjevi mogu se samo pregledavati, dok se u zahtjevima koji su privremeno spremljeni mogu mijenjati i dodavati podaci. Ako se utvrdi da predana dokumentacija nije dovoljna, korisnik će po pozivu referenta moći dopunjavati svoj zahtjev, a kroz ovaj projekt državna uprava sama automatizacijom razmjenjuje podatke sa temeljnim registrima javne uprave.

U Zagrebu će se do 15. ožujka otvoriti Informativni centar „Obnova“, u kojem će se na jednom mjestu naći službenici Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike. Građani će tamo moći dobiti sve potrebne informacije i savjete, a biti će u mogućnosti i predavati zahtjeve za obnovu.

POVEZNICA: https://eobnova.gov.hr
Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Stranica