U Petrinji sastanak s čelnicima lokalnih stožera

U Petrinji sastanak s čelnicima lokalnih stožera

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved održao je u utorak, 6. travnja 2021. godine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji sastanak s čelnicima lokalnih stožera na kojem su sudjelovali i predstavnici Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. Uz brojne poslove koje obrtnici i poduzetnici obavljaju na potresom pogođenom području, ponuđena im je i mogućnost da preuzmu i dio pripreme obroka za stanovništvo. Predstavnici obrtnika pozdravili su ideju, a za nekoliko će dana Stožeru povratno dati informaciju o kapacitetima i lokacijama koje mogu preuzeti.

Važna tema sastanka Stožera za otklanjanje posljedica potresa bila je i uklanjanje objekata koji su teško stradali u razornom potresu krajem prošle godine i naknadnim potresima slabije jakosti.

Uklanjanje teško oštećenih stambenih i poslovnih zgrada, odnosno gospodarskih objekata predstavlja prvi korak u postupku poslijepotresne obnove. Da bi se pristupilo uklanjanju oštećene nekretnine nužno je pripremiti elaborat o uklanjanju te suglasnost vlasnika odnosno suvlasnika. Hrvatska komora inženjera građevine pripremila je temeljite Upute o uklanjanju zgrada oštećenih u potresu.

Bitno oštećene nekretnine nužno je ukloniti jer predstavljaju prijetnju sigurnosti i zdravlju ljudi. Zgrade koje su oštećene u mjeri da ih valja ukloniti statičari su u pregledu nakon prosinačkog potresa bili obilježili u pravilu crvenom oznakom. Građevinski otpad, koji ostane nakon njihova uklanjanja, tj. razgradnje odlaže se na za to predviđenim mjestima u gradovima, odnosno općinama. Pretpostavka je to pristupanja postupku obnove, tj, izgradnje nove nekretnine na prethodno očišćenoj lokaciji.

Stručnjaci su na popis za uklanjanje u Petrinji dosad uvrstili ukupno 90 nekretnina. Dosad su uklonjene 23 nekretnine i to stoga što im je statika bitno poremećena te više ne mogu služiti stambenoj, odnosno poslovnoj, gospodarskoj svrsi. Upravo je u tijeku postupak razgradnje još četiriju zgrada. Prije desetak dana u samom središtu Petrinje pristupilo se hitnom postupku uklanjanja privatnih kuća. U Sisku su uklonjena četiri objekta, a u Glini sedam.

Od 90 petrinjskih nekretnina na popisu za uklanjanje, 58 je obiteljskih kuća, a 32 su nekretnine višestambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade.

Na području Grada Siska 92 su nekrentine popisane kao neuporabljive i na redu su za uklanjanje. Od toga je broja 77 obiteljskih kuća i pomoćnih objekata koji su u prosinačkom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla praktički izgubili svoju primarnu svrhu. U Glini je 50 zgrada na popisu za uklanjanje.

Potredsjednik Vlade RH Medved informirao je predstavnike lokalnih stožera o drugim aktivnostima na potresom pogođenom području poput čišćenja bunara, skorom postavljanju novih 5 kontejnerskih naselja, 3 u Sisku, 2 u Petrinji, aktivnostima u osiguranju tehničke i pitke vode, što je poglavito važno za područje Gline, ali i o tome kako je Vlada RH povećala naknade s 12 na 16 tisuća kuna za stanove u višekatnicima, odnosno na 25 tisuće kuna za obiteljske kuće.

Područje Sisačko-moslavačke županije jutros je pogodio niz potresa, od kojih je najjači bio jakosti 4,2; pritom nije bilo prijava novih šteta.

Stranica