Dvije milijarde uloženo na Banovinu

Dvije milijarde uloženo na Banovinu

U Petrinji je potpisano i uručeno prvih deset ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza, ukupne vrijednost 176 milijuna kuna.

Riječ je o sredstvima iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju infrastrukturnih objekata stradalih u razornom potresu. Korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije ugovore je, u nazočnosti više dužnosnika, uručio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Potpisivanjem ovih ugovora nastavljamo snažno s obnovom i ulaganjem u prometnu infrastrukturu na području SMŽ. Počeli smo i gradnju posljednje dionice autoceste, radovi idu  vrlo dobro, a bit će izgrađen i čvor Žažina, što će biti spoj Petrinje i ovog dijela županije na autocestu, što će s novim mostom i novim ulazom u Sisak, investirati Hrvatske ceste", rekao je Butković.

S ovim sredstvima, kako je nastavio, gradovi i općine će sanirati, ali i modernizirati prometnice, čime će se podići standard prometne infrastrukture. Iz vlastitih proračuna, dodao je, jedinice lokalne samouprave ne bi mogle investirati u ceste bez pomoći Vlade, odnosno Fonda solidarnosti.

Dio investicije je već utrošen, jer je Županijskoj upravi za ceste već ranije dodijeljeno 25 milijuna kuna, a sada još dodatnih 37 milijuna.

Kako je napomenuo ministar Butković, poziv je još uvijek otvoren, pa će se već za 15 dana upriličiti dodatna potpisivanja ugovora. Na taj će se način maksimalno iskoristiti sredstva fonda.

Uručivanju ugovora bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je napomenuo važnost cjelokupne revitalizacije Banovine. Sredstvima iz Fonda solidarnosti, kako je dodao neće se samo sanirati u potresu oštećeni objekti, već će biti izgrađeni i mnogi novi . Spomenuo je i brojne druge ugovore u pojedinim resorima, koji su također koristili sredstva Fonda solidarnosti, ukupno biše od 290 ugovora ukupne vrijednosti milijardu i 950 milijuna kuna.

"Ovi ugovori predstavljaju snažan iskorak u financiranju svih projekata koji predstavljaju prihvatljiv trošak za Fond solidarnosti EU, sredstva koja osigurava Vlada RH. Iz ovoga se vidi koliko Vlada ciljano ulaže u infrastrukturu, koja predstavlja preduvjet gospodarskog i regionalnog razvoja", rekao je  Tomo Medved, najavljujući nova ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Na svečanosti su potpisnike ugovora i druge goste pozdravili sisačko-moslavački župan Ivan celjak i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, a u ime korisnika sredstava zahvalio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.

Svečanosti u Petrinji, još su bili nazočni potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina.

Nakon potpisivanja ugovora održana je redovita sjednica Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa.


U Topuskom počela gradnja dvije višestambene zgrade za stradalnike od potresa

U Topuskom su počeli radova izgradnje dvije višestambene zgrade sa 26 stanova, u koje će biti smješteni stradalnici katastrofalnog potresa, a financira se s 95 posto bespovratnih sredstava EU fondova. 

Gradnja dvije višestambene zgrade na adresi Vranovinska cesta 33, je u nadležnosti Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Vrijednost radova je 30.500.000,00 s PDV-om. a financiraju se s 95 posto bespovratnih sredstava EU fondova i 5 posto iz sredstava Republike Hrvatske, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

U višestambenim zgradama u Topuskom bit će smješteni stradalnici posljedica katastrofalnog potresa na Banovini.

Svečanom otvaranju nazočili su potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, sisačko-moslavačke župan Ivan Celjak i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek


Stranica