Drvoprerađivačima milijun i pol kuna potpora

Drvoprerađivačima milijun i pol kuna potpora

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je za poduzetnike drvoprerađivače u Sisačko-moslavačkoj županiji potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa. Prvih sedam odluka predano je poduzetnicima koji se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja. Za to je izdvojeno gotovo 1,5 milijun kuna od ukupno za tu namjenu osiguranih 10 milijuna kuna.

Spomenute su potpore dio paketa  izvanredne pomoći drvoprerađivačima na  području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Svrha tog paketa pomoći je pomoći poduzetnicima da poprave oštećenja na  proizvodno-poslovnim objektima, tehnologiji i proizvodnoj opremi.  

Nadalje, službenici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a neposredno nakon razornoga prosinačkog potresa na terenu su u stalnom kontaktu s poljoprivrednicima; obišli su tisuće OPG-ova na području Banovine.  

Od siječnja ove godine poljoprivrednicima na potresom pogođenom području, ali i u gradu Vrgorcu, isplaćena su 93 milijuna kuna izravnih plaćanja. Ta sredstva predstavljaju potporu gospodarstvima koja uzgajaju, primjerice, tradicijske i izvorne pasmine.  

U skladištima u Glini i Petrinji, primjerice, pohranjene su zalihe stočne hrane za poljoprivredna gospodarstva. Službenici  Ministarstva poljoprivrede vode računa o tomu da se stočna hrana kontinuirano dostavlja osobito  onim poljoprivrednicima kojima su gospodarski i stambeni objekti teško stradali u potresu. Državni tajnik Tugomir Majdak iznimno je aktivan  u posredovanju pri izmještanju  i otkupu stoke prema poštenim tržišnim uvjetima, te osiguravanju veterinarskih usluga.  

Stranica