Odlikovanja Ukrajine istaknutim pripadnicima Stožera u Petrinji

Odlikovanja Ukrajine istaknutim pripadnicima Stožera u Petrinji

Državna služba Ukrajine za izvanredne situacije odlikovala je četiri pripadnika spasilačkih službi RH koji su se istaknuli u otklanjanju posljedica potresa na području Banovine.

Iznimno dobri odnosi Hrvatske i Ukrajine potvrđeni su odlukom ukrajinske Državne službe za izvanredne situacije da posebnim nagradama odlikuje istaknute pripadnike Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji u utorak, 16.ožujka 2021. godine ukrajinskim su odlikovanjima nagrađeni prof. Josip Atalić (HCPI), Matea Brižić (Hrvatski Crveni križ), Josip Granić (HGSS) i Zvonimir Ljubičić (JVP Petrinja).

Odlikovanja je istaknutim pripadnicima Stožera predao zamjenik načelnika Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije Ruslan Biloshytskiy.

Osobit doprinos dobrobiti zajednice, plemenitost i spremnost da pomognu sugrađanima u nevolji odlike su pojedinaca koji su zaslužili da budu poimence istaknuti, proizlazi iz riječi Ruslana Biloshytskiya prilikom dodjele nagrada u Petrinji.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić zahvalio je na nesebičnoj potpori i humanitarnoj pomoći koju je Ukrajina pružila neposredno nakon razornoga potresa koji je krajem godine pogodio područje Banovine.

Solidarnost i potpora bližnjima dolaze do izražaja u osobito izazovnim okolnostima prirodne katastrofe, kazao je tom prigodom potpredsjednik Vlade RH i potpredsjednik Stožera Boris Milošević.

Primopredaji odlikovanja nazočili su, među ostalima, veleposlanik Ukrajine u RH Vasil Kirilič i načelnik Uprave Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije Oleg Bondar.

Ukrajina i Hrvatska desetljećima njeguju vrlo dobru suradnju i prijateljske odnose. Neposredno nakon razornih potresa s kraja prošle godine, Ukrajina je među prvim zemljama izrazila sućut zbog ljudskih žrtava i organizirala dopremu humanitarne pomoći Hrvatskoj. Ukrajinska Državna služba za izvanredne situacije sustavno surađuje sa Stožerom civilne zaštite u djelotvornom prevladavanju posljedica potresa.

Dodatna potvrda dobre suradnje dviju zemalja jest i nedavno potpisani Memorandum o suradnji između Vijeća izvoznika i investitora pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine i Hrvatske poljoprivredne komore.

Stranica