Plenković: Dovršetak izgradnje 12 km autoceste Zagreb-Sisak

Plenković: Dovršetak izgradnje 12 km autoceste Zagreb-Sisak

Na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo da je od vitalne važnosti zadržati stanovništvo i gospodarsku aktivnost na području Banovine

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u subotu, 30.siječnja 2021. godine na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. 
 
Zahvalio je pritom svima koji pridonose normalizaciji stanja na području pogođenom razronim potresom. Izrazivši podršku radu Stožera, Plenković je istaknuo da je od vitalne važnosti zadržati stanovništvo i gospodarsku aktivnost na području Banovine. I upravo stoga, najavio je premijer Plenković, već od ponedjeljka će prionuti pripremi dovršetka izgradnje autoceste Zagreb-Sisak. Preostalo je, naime, izgraditi još 12 kilomentara prometnice od Lekenika od Siska, vrijednost koje je procijenjena na 300 milijuna kuna. 

Za ponedjeljak je najavio razgovore o tomu s ministrima mora, prometa i infrastukture i financija.

Nakon posjeta Stožeru premijer Plenković uputio se u središte Petrinje. Tamo je, naime, u subotu u prijepodnevnim satima započelo uklanjanje potresom urušenih objekata. Najprije se pristupilo uklanjanju zgrada nekadašnje robne kuće Petrinjka i stare vojarne Zrin, kako je to minulih dana bio najavio potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved.

Uklanjanje zgrada koje su bitno oštećene u razornom potresu te predstavljaju prijetnju sigurnosti nastavit će se idućih dana. Sustavno uklanjanje većine javnih i privatnih objekata čija je statika bitno narušena pretpostavka je valjane obnove koja će zatim uslijediti. Postupak uklanjanja provode za to ovlaštene tvrtke. Hrvatska vojska ne sudjeluje u samom postupku uklanjanja urušenih zgrada nego pomaže u čišćenju pristupnih staza, odnosno prometnica.

U emisiji “Hrvatski radio za Banovinu” glasnogovornik Stožera Mladen Pavić najavio je da će se iduće srijede u kontejnerskom naselju na petrinjskom Sajmištu postaviti prve mobilne kućice: "Radovi su u punom zamahu već nekoliko dana i u stambeno-poslovnom kontejnerskom naselju od srijede se očekuje sukcesivno postavljanje mobilnih kućica i priključivanje na potrebnu infrastrukturu."

Dosad je postavljeno 1025 stambenih mobilnih kućica te će dinamikom postavljanja oko 50 jedinica po danu mobilne kućice ubrzo dobiti svi kojima one trebaju, kazao je Pavić.

Na lokaciju u Lekenik uskoro pristiže dodatnih 400 kontejnera iz robnih zaliha te 111 iz paketa međunarodne pomoći. Time će se dosegnuti zadani broj od 1500 nužnih kontejnera. Pavić je kazao da je dosad prijavljeno 45.187 oštećenih objekata; od toga broja pregledano je njih 27.200. 

Stranica