Medved: Sutra počinjemo uklanjati objekte predviđene za rušenje

Medved: Sutra počinjemo uklanjati objekte predviđene za rušenje

Cestarina na autocesti Zagreb-Sisak (A11) neće se naplaćivati do 28. veljače 2021. godine, izvijestili su iz Hrvatskih autocesta (HAC)

Medved je na konferenciji na novinare u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji predstavio što je učinjeno u mjesec dana od razornog potresa koji je pogodio područje Banovine te je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli.

Istaknuo je među ostalim kako se još radi na osiguravanju zamjenskih objekata, kontejnera i kamp-kućica, kojih je dosad postavljeno 898, te da su osigurali priključke potrebne za život.

Također je rekao da je preliminarna šteta procijenjena na 200 milijuna kuna.

Istaknuo je na koje je sve načine pomogla država, pri čemu je naveo besplatnu električnu energiju za prva tri mjeseca ove godine, besplatan HŽ putnički prijevoz za područje Banovine, ukidanje i nenaplaćivanje cestarina za stanovnike potresom pogođenih područja, podjelu jednokratne pomoći te ostale mjere pomoći.

Pomoć s tim ne prestaje, rekao je i dodao da će se i dalje osiguravati sve potrebno stanovništvu na tom području.

Govoreći o osiguravanju novca za obrtnike, istaknuo je da je za plaće radnika predviđeno 165 milijuna kuna.

U mjeru javnih radova planirano je uključiti 500 nezaposlenih osoba, za što je osigurano 16,5  milijuna kuna, a program počinje 1. veljače i trajat će najduže šest mjeseci uz subvenciju od 100 posto troška minimalne plaće, rekao je Medved.

Podsjetio je da se isplaćuje materijalna pomoć kao jednokratna naknada - samcima 2.500 kuna, a kućanstvima 3.500 kuna. Do sada je podneseno 28 tisuća zahtjeva, a isplaćeno je 46 milijuna kuna na temelju 14.485 izdanih rješenja, rekao je.

Osigurana je redovita isplata mirovine do 8. siječnja za više od 44.500 korisnika. Isplaćena je zajamčena minimalna naknada korisnicima 10 dana prije redovite isplate te socijalne naknade u ukupnom iznosi od 1,8 milijuna kuna. Isplaćene su i sve ostale socijalne naknade.

Medved je rekao da su sastavljeni mobilni timovi koji na terenu zajedno sa stručnim radnicima Civilne zaštite Gline, Petrinje i Siska poduzimaju sve mjere iz sustava socijalne skrbi kako bi osigurali zaštitu najugroženije skupine građana pogođenih potresom. Osim toga, svima koji trebaju osigurana je psihološka pomoć.

Medved je rekao i da se s Europskom unijom pregovara o prenamjeni financijskih sredstava iz kohezijskih fondova za obnovu potresom pogođenih područja, a riječ je o 111 milijuna eura za područje Sisačko-moslavačke županije.

Donesena je odluka o pokretanju postupka izrade posebnog programa društvene i gospodarske revitalizacije potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije radi izrade programa za obnovu. Programom će se utvrditi mjere i projekti, njihovi nositelji i sudionici, te provedba, izvori novca i praćenje provedbe. Nositelji su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, rekao je voditelj Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Medved.

Iz proračunske zalihe Sisačko-moslavačkoj županiji dodijeljeno je 100 milijuna kuna.

Dosad je zaprimljeno 45.745 prijava štete, pregledano je 26.260 objekata, od toga je 3091 s crvenom naljepnicom, 5329 sa žutom naljepnicom te 15.728 sa zelenom naljepnicom.

"Sa sutrašnjim danom započinjemo drugu fazu našeg djelovanja, a to je uklanjanje objekata koji su u potresu oštećeni do te mjere da se moraju ukloniti jer ugrožavaju živote i zdravlje ljudi, za što su mobilizirane ovlaštene tvrtke. Sa sutrašnjim danom počinje postupak uklanjanja onih objekata za koje su statičari, inženjeri utvrdili da su za rušenje", rekao je Medved.

HINA

Stranica