Svi će imati osiguranu beplatnu prehranu

Svi će imati osiguranu beplatnu prehranu

Sastanak na temu revitalizacije gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom održan je danas u Sisku u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Zaprimili smo više od 35000 zahtjeva za prvi pregled oštećenja na objektima, a do sada ih je pregledano više od 15000, što dovoljno govori o angažmanu ljudi koji rade na tim poslovima, inženjera i statičara. Brojni od tih objekata su neuporabljivi ili privremeno neuporabljivi, a česta podrhtavanja tla dodatno otežavaju okolnosti, pojasnio je ministar Medved.
 
Privremeni smještaj rješava se temeljem zahtjeva gradova i općina te županije. Obiteljima čiji su domovi neuporabljivi prioritetno se rješava privremeni smještaj tako da oni definiraju lokacije, a Stožer zaprima kontejnere i mobilne kućice u novoj bazi u Lekeniku te ih odatle razmješta na tražene lokacije. „Također, započeli smo uspostavu kontejnerskih naselja, kao i uređenje hotela Panonija. Naši mobilni timovi dijele toplu odjeću i deke, kao i vreće za spavanje, potrebne u ovim okolnostima hladnijeg vremena,“ rekao je Medved.

Od jučer je s radom započeo modularni sustav podjele prehrane na potresom pogođenom području u suradnji s tvrtkom Pleter, koja je u 100%-tnom državnom vlasništvu i koja ima sposobnosti pripremiti potrebitu količinu hrane po modelu da jedinice lokalne i područne samouprave u Operativni centar Stožera dostave podatke o dnevnim potrebama za hranom i definiraju punkteve za dostavu.

„Ističem da će svima biti osigurana besplatna prehrana. I ovom prilikom zahvaljujem se našim vrijednim ugostiteljima i kuharima koji i dalje pripremaju hranu gdje su to radili i do sada, a do kada će to raditi ovisi o njima,“ poručio je Medved.

Sastanku su nazočili ministri Tomislav Ćorić i Josip Aladrović.

Stranica