Počelo useljavanje u kontejnersko naselje u Petrinji

Počelo useljavanje u kontejnersko naselje u Petrinji

PETRINJA, 13. veljače 2021. (Hina) - Počelo je useljavanje u naselje s 80 stambenih kontejnera u Petrinji nakon što je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved u subotu simbolično predao to naselje na korištenje petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću.

Budući da su 23 kontejnera potpuno opremljena svim priključcima i opremom, već će ovog vikenda, sukladno listama prioriteta, početi njihovo useljavanje. Veći broj budućih stanara, neposredno nakon primopredaje naselja, preuzeo je svoje kontejnere. Istodobno se nastavljaju radovi opremanja i kompletiranja kontejnerskog naselja drugim nužnim sadržajima. 

Kako je prilikom primopredaje naselja rekao ministar Medved, od ukupno 80 kontejnera 23 su domaće proizvodnje, 56 donacija iz Turske, a jedan domaće proizvodnje donacija Caritasa.

"Odmah je useljivo 23 kontejnera koji imaju sve priključke i gradonačelnik će ih prema listi prioriteta odmah dodijeliti sugrađanima. I turski su kontejneri spojeni na struju i vodu, a u narednih nekoliko dana ćemo sve opremiti ležajevima, ovisno o broju članova obitelji. Naš Stožer civilne zaštite, koji djeluje u Petrinji, uspješno je odradio je ovaj posao", rekao je Medved.

Uz stambene kontejnere, postavljeno je još šest zajedničkih, koji mogu poslužiti kao blagovaonica, praonica rublja i za druge servisne potrebe.

"Napominjem da smo oko 1400 kontejnera pozicionirali na cijelom području zahvaćenom razornim potresom, a ova su naselja posebno važna u Petrinji, čime završavamo prvi korak postavljanja stambenih kontejnera. Grad će nastaviti dalje razvoj naselja drugim sadržajima uz našu potporu", dodao je.

Spomenuo je kako je s ovog gradilišta odvezeno 9.000 kubika zemlje, ugrađeno je više od 10.000 kubika kamena, postavljeno je više od sedam kilometara cijevi, više od 4 kilometra kablova, a utrošeno je oko 10.000 radnih sati.

Uskoro izgradnja i kontejnerskog naselja u Glini
Ministar Medved je najavio izgradnju kontejnerskog naselja u Glini, za koje su već počele pripremne radnje, još će se dva naselja izgraditi u Petrinji i dva u Sisku, te jedno naselje u općini Majur. Naglasio je kako je zbrinjavanje ljudi, u vrijeme kada se podrhtavanje tla nastavlja, primarna zadaća Stožera, ali isto tako i početak sanacije objekata.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je zahvalio na kontejnerskom naselju, te podsjetio na teške sudbine mnogih sugrađana. Spomenuo je kako je država vrlo brzo reagirala i dala sve od sebe kako bi pomogla ljudima.

"Iako smo ponekad bili različiti u metodama i prioritetima, postupno smo došli do cilja. Ipak, svi smo u fokus stavili čovjeka, koji nam je na prvom mjestu. Od danas Sajmište dobiva nove stanare, koji nikad nisu pomišljali da će živjeti u kontejnerima. To je jedan korak prema normalizaciji života i kasnijeg povratka u središte grada. Te ćemo ciljeve sigurno ostvariti. Petrinja je uvijek bila i ostala mali grad velikog srca", rekao je Dumbović. 

Ministar Medved je napomenuo i kako će već ovih dana stradala naselja obići mobilni timovi stručnjaka, koji će u suradnji s gradovima i općinama detaljno pregledati i analizirati oštećene objekte.

Pri podnošenju zahtjeva za pokretanje postupka obnove, a radi pojednostavljenja procesa, dogovoreno je uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć, koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka, gdje će građani uz osobnu iskaznicu moći pokrenuti postupak obnove.

HINA

Stranica