Intenzivirano uklanjanje objekata na Banovini

Intenzivirano uklanjanje objekata na Banovini

Uklanjanje dvadesetak u potresu teško oštećenih objekata započelo je u petak, 23. travnja. Od toga broja 14 je obiteljskih kuća. Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 40 građevina oštećenih u potresu.

Uklanjanje 19 objekata koji su u potresu teško oštećeni započelo je u petak, 23. travnja 2021. godine. Od toga broja 14 je objekata u privatnom vlasništvu. Posrijedi su uglavnom obiteljske kuće na području Petrinje, Siska, Gline, Jasenovca, Majura i Kukuruzara. Vlasnici su prethodno dali pisanu izjavu o suglasnosti da se urušene nekretnine temeljito uklone.  

U tijeku je i postupak ishođenja suglasnosti za uklanjanje dodatnih 20 nekretnina. U međuvremenu je pripremljeno stotinjak elaborata  o uklanjanju nekretnina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju  opasnost.   

Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 40 građevina koje su stradale uslijed razornoga potresa s kraja prošle godine i podrhtavanja tla slabije jakosti koja su za tim uslijedila.  

Istodobno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaprimio je 4915 zahtjeva za poslijepotresnu obnovu nekonstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama poput dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova.   

U tijeku je izrada projekata tzv. nekonstrukcijske obnove, a predviđeno je da početkom svibnja započnu radovi na obnovi.  Ugovori za izradu projektne dokumentacije potpisani  su za 1060 kuća. 

Dosad je 37 tvrtki iskazalo interes za izvođenje radova. Idućeg će tjedna biti potpisani prvi ugovori s izvoditeljima radova na obnovi nekonstrukcijskih elemenata (dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova).  

Stranica