Ministarstvo kulture priprema obnovu kulturne baštine u Petrinji

Ministarstvo kulture priprema obnovu kulturne baštine u Petrinji

Ministarstvo kulture i medija pripremilo je model obnove kulturne baštine u gradskoj jezgri Petrinje. Uslijed razornog potresa krajem prošle godine 32 su građevine u najužem središtu Petrinje pretrpjele bitna oštećenja.

Te su zgrade stoga obuhvaćene projektom obnove uz nadzor stručnih službi i kozervatora koji skrbe o kulturnom blagu u Hrvatskoj.

Model obnove nepokretnih kulturnih dobara na potresom pogođenom području predstavila je Stožeru za otklanjanje posljedica potresa u Petrinji u petak, 19.ožujka 2021. godine ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Od ukupno 32 zgrade u Petrinji o kojima skrbi Ministarstvo kulture i medija, 16 nekretnina teško je stradalo u razornom potresu te je podložno mjerama cjelovite sanacije.

Dodatnih 12 zgrada u kulturno-povijesnoj jezgri Petrinje oštećeno je u mjeri koja zahtijeva rekonstrukciju s integriranjem izvornih struktura zgrade.

Povrh toga, četiri će zgrade u samoj gradskoj jezgri biti u cijelosti faksimilski rekonstruirane.
Neovisno o stupnju oštećenja, sve će zgrade obuhvaćene projektom obnove kulturne baštine biti dodatno protupotresno ojačane u skladu s međunarodnim standardima.

Neposredno nakon potresa poduzete su određene hitne mjere za zaštitu oštećene kulturne baštine u Sisačko-moslavačkoj županiji; umjetnine i arhivsko gradivo evakuirane su iz oštećenih zgrada. Mjere zaštite podrazumijevaju podupiranje dijelova zgrade kako bi se umanjio utjecaj kiše, primjerice, ili pak postiglo privremeno stabiliziranje nekretnine prije konačne cjelovite obnove.

Stranica