Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu u Petrinji

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu u Petrinji

Solidarnost koju Turska pokazuje u ovim izazovnim trenucima za sisačko-moslavački kraj i Hrvatsku u cijelosti još je jedna potvrda iznimno dobre suradnje dviju zemalja. Neposredna iskustva s potresima koja je Turska spremna podijeliti s hrvatskom stranom od neizmjerne su koristi.

Potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved primio je u petak, 26.veljače 2021. godine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i suradnike.

U sjedištu Stožera potpredsjednik Vlade RH Medved upoznao je ministra Cavusoglua s aktivnostima koje Stožer poduzima u saniranju potresom pogođenog područja i pripremama za poslijepotresnu obnovu: „Neposredno nakon razornog potresa s kraja godine bilo je bitno osigurati siguran smještaj za stanovnike koji su ostali bez doma. U tom je kontekstu od neizmjerne koristi bila pomoć koju je ponudila Republika Turska. Među prvima je Hrvatskoj poslala 272 električne grijalice, a zatim do kraja siječnja 200 stambenih kontejnera i 480 šatora.“

Tomo Medved je stoga izrazio „iznimnu zahvalu“ na svemu što je Turska učinila da pomogne Hrvatskoj u posebnim okolnostima. Štoviše, uz zahvalu na dosadašnjim donacijama i na razmjeni iskustava u pogledu postupanja u okolnostima prirodne nepogode potpredsjednik Vlade RH Medved iskazao je "i poštovanje s uvjerenjem da će naš prijateljski odnos biti na razini kao i dosad".

Solidarnost koju Turska pokazuje u ovim izazovnim trenucima za sisačko-moslavački kraj i Hrvatsku u cijelosti još je jedna potvrda iznimno dobre suradnje dviju zemalja. Štoviše, neposredna iskustva koja Turska ima s ovom vrstom prirodne nepogode i koja je spremna podijeliti s hrvatskom stranom su od neizmjerne koristi, proizlazi iz riječi potpredsjednika Vlade RH Medveda.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je i dogovorio posjet turskoga ministra Cavusoglua, kazao je tom prigodom da s turskim kolegom njeguje osobito dobru suradnju: „Ovaj se susret dogodio u pravo vrijeme. Predstavlja snažan izraz solidarnosti. Ministar Cavusoglu je odmah reagirao na moj poziv i organizirao izdašnu humanitarnu pomoć.“

Posrijedi su prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja; Turska je u Hrvatsku uputila deset stručnjaka iz uprave za katastrofe i hitne slučajeve. Privatne tvrtke koje su dosad pomogle planiraju financijskim donacijama nastaviti pomagati Hrvatskoj, dodao je ministar Grlić Radman.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izrazio je sućut ponajprje zbog ljudskih žrtava uslijed razornog potresa s kraja godine, ali i snažnu potporu Hrvatskoj i lokalnom stanovništvu u prevladavanju novonastalih izvanrednih okolnosti: „Hrvatska poduzima izuzetne napore u saniranju posljedica potresa. Sve pojave poput prirodnih nepogoda, ali i pandemija su naša stvarnost.“

“Htjeli smo na djelu pokazati da razumijemo situaciju i da suosjećamo s ljudima u nevolji. Htjeli smo biti prvi koji će Hrvatskoj pomoći. Poznato je da je Turska seizmološki aktivna; ono što smo naučili u dosadašnjim situacijama jest da treba biti pripremljen i ponuditi svu moguću podršku stanovništvu koje je neposredno ugroženo,“ naglasio je ministar Mevlut Cavusoglu. Skrenuo je pozornost na činjenicu da je snažan potres prije nekoliko mjeseci pogodio područje Izmira; u tom je kraju u tijeku poslijepotresna obnova.

Nakon posjeta sjedištu Stožera za otklanjanje posljedica potresa, ministar vanjskih poslova Turske Cavusoglu i suradnici uputili su se u središte Petrinje. Obišli su   stambeno-poslovno kontejnersko naselje na Sajmištu za koje je Turska bila osigurala značajnu donaciju stambenih jedinica.

Stranica