Mađarska donira 50 kontejnera potresom pogođenom području

Mađarska donira 50 kontejnera potresom pogođenom području

Danas je Petrinju posjetio ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Nj. E. Pétera Szijjártóa s izaslanstvom te je obavljena primopredaja kontejnera

Uručenju prva dva od 50 kontejnera mađarske donacije za zbrinjavanje obitelji u potresom pogođenim područjima prisustvovali su ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Nj.E. Péter Szijjártó s izaslanstvom te potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović.

Mađarska je za potresom pogođeno područje u Zagrebu 2020. godine donirala 200 sklopivih kreveta s madracima i 40 000 komada žarulja Tungsram te 100 000 zaštitnih maski i 5 000 zaštitnih odijela za borbu protiv koronavirusa preko Veleposlanstva Mađarske. Za potresom pogođeno područje u Petrinji donirala je 250 vreća za spavanje i 250 sklopivih kreveta.

Vlada Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske 1997. godine potpisale su Ugovor o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa. Glavne zajedničke aktivnosti zemalja su godišnji sastanci Zajedničkog mješovitog povjerenstva za provedbu sporazuma u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa i stručno savjetovanje temeljem sporazuma o pravodobnoj razmjeni informacija o radiološkoj opasnosti, a posljednji sastanak je održan 2019. u Budimpešti.

Kontinuirano se provodi suradnja na županijskoj razini kroz razmjenu informacija o prekograničnim učincima katastrofa, razmjenu informacija o kapacitetima zaštite i spašavanja, provjeru telekomunikacijskih veza, sudjelovanje u sportskim događajima te zajedničko obilježavanje Dana civilne zaštite.

Na pomoći je Mađarskoj zahvalio ministar hrvatskih branitelja i čelnik Stožera Tomo Medved, koji je ministre dočekao u Petrinji. “Potres je ujedinio hrvatski narod, ali i sve susjedne i partnerske zemlje, posebno članice Europske unije”, istaknuo je ministar Medved.

Stranica