Plenković: Korigirat ćemo Zakon o obnovi i ubrzati proces

Plenković: Korigirat ćemo Zakon o obnovi i ubrzati proces

PETRINJA, 30. kolovoza 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se ubrzati obnova na potresima pogođenim područjima te je najavio da će se zbog toga, ako će biti potrebno, korigirati Zakon o obnovi, a kao najveći problem u procesu obnove istaknuo je imovinsko-pravne odnose.

Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena, kazao je Plenković dodavši da tijekom idućega tjedna očekuje izvješće kako bi se moglo korigirati one detalje koji eventualno usporavaju proces obnove i tako ubrzati njezinu dinamiku.

Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi

"To su očekivanja naših sugrađana, to je u konačnici obveza nas, kao države i Vlade, da pomognemo", rekao je nakon što je u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite u vezi otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresima na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Očekujem da se cijeli proces ubrza, Vlada će na tom tragu raditi sa svim partnerima u ovom procesu, naglasio je premijer koji kao najveći problem u realizaciji obnove oštećenih nekretnina ističe imovinsko-pravne odnose.

Oni su, rekao je, komplicirani na Banovini gdje su stvari nešto jednostavnije, a u Zagrebu su praktički prepreka propulzivnosti aktivnosti. "Sada kad su sva ta uska grla identificirana, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati", najavio je.

Upitan je li porazna činjenica za Vladu i državu da organizirana obnova još nije krenula te da se građani žale jer će mnogi još jednu zimu dočekati u privremenom smještaju, odgovorio je kako će obnova trajati, a nitko nije obećao brza rješenja.

"Dinamika obnove će ići jednom kad se uhoda i krene. Nema niti jedne situacije bilo gdje u svijetu s ovako velikim štetama, gdje se uspijeva u kratkom roku izgraditi ne znam koliko novih objekata, zamjenskih višestambenih zgrada ili kuća. Proces će krenuti, trajat će, trajala je obnova i nakon rata. Nitko ovdje nije obećao neko brzo rješenje preko noći, to je bilo jasno kad smo vidjeli razmjere šteta", rekao je.

Odbacio je prigovore da država praktički nije na Banovini izgradila ni jednu kuću rekavši da je izgrađeno 400 kuća, u izgradnji je 180, a u rujnu će biti raspisani natječaji za oko 4000 kuća.

Nije se složio ni s ocjenom čelnika Fonda za obnovu Damira Vanđelića da je Ministarstvo graditeljstva i državne imovine "usko grlo" u procesu obnove.

"Nek' on radi svoj posao", prokomentirao je tu Vanđelićevu ocjenu te ponovio da će, ako je potrebno, promijeniti Zakon o obnovi "temeljem analize i argumenta koji na to upućuju".

Horvat će Vladi predložiti rješenja

"Cijeli proces treba dinamizirati, to je zadaća koju je dobio ministar Horvat. Predložit će Vladi rješenja, a ona Saboru", kazao je Plenković.

Premijer je posjet Sisačko-moslavačkoj županiji počeo u Sisku, gdje se sastao sa županom Ivanom Celjakom s kojim je razgovarao o aktivnostima u normalizaciji života i problemima koji usporavaju bržu obnovu.

U Petrinji je Plenković, u čijoj su pratnji bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, predsjedao sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa. 

Nakon sjednice produžio je u Glinu gdje je obišao Srednju školu Glina. Posjet županiji završava na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Stranica