Nacionalna naknada za starije stanovnike Banovine

Nacionalna naknada za starije stanovnike Banovine

Iz Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) za Sisačko-moslavačku županiju pozivaju starije stanovnike Banovine da pošalju zahtjeve za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu.

Nacionalna naknada u iznosu od 800 kuna namijenjena je osobama starijima od 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekinutom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovoga prava. Kazala je to predstojnica Područnog ureda HZMO-a Maja Gobac u ponedjeljak, 1. veljače 2021. godine u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu". Ta je nacionalna naknada uvedena početkom ove godine, a zahtjevi se zaprimaju od 15. prosinca 2020. godine.
 
Korisnici spomenute naknade ne smiju biti korisnici mirovine prema propisima RH ili drugih država, niti smiju biti obvezno osigurani prema propisima o mirovinskom osiguranju. 

Nacionalna naknada ovisi o dohodovnom cenzusu, tj. o prihodima korisnika ili članova njegove obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini i ne smiju  prelaziti svotu od 800 kuna u 2021. godini. 

Korisnici spomenute nacionalne naknade ne smiju istodobno koristiti zajamčenu minimalnu naknadu, ni pravo na smještaj prema propisima o socijalnoj skrbi, niti smiju imati sklopljene ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja. Nacionalna naknada ne može biti predmet ovrhe ni osiguranja, ne može se naslijediti niti prenositi.

Krajem siječnja na razini države zaprimljeno je 6540 zahtjeva za nacionalnom naknadom. Na Banovini je zabilježen mali broj zahtjeva, njih 360, upravo uslijed razornog potresa krajem prošle godine. Stanje se, međutim, postupno vraća u kolotečinu, te Maja Gobac očekuje da će se “broj zahtjeva za nacionalnu naknadu u Sisačko-moslavačkoj županiji povećati".

Navela je da se zahtjevi za nacionalnom naknadom mogu predati u Sisku i u ispostavama HZMO-a u Dvoru, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini i Novskoj. Ispostave HZMO-a u Petrinji i Topuskom još ne funkcioniraju. 

Štoviše, Gobac je istaknula da se zahtjevi mogu predati u bilo kojem uredu HZMO-a u Hrvatskoj.

Nacionalna naknada isplaćuje se na tekući račun; uz zahtjev je nužno priložiti potvrdu s brojem IBAN tekućeg računa. Na žiro-račun naknada se ne isplaćuje.

Nacionalna naknada za starije osobe (HZMO)
Stranica