Vlada RH: Svih 101,5 milijuna kuna za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Vlada RH: Svih 101,5 milijuna kuna za obnovu i stambeno zbrinjavanje

U akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" prikupljeno je dosad 101,5 milijuna kuna. Sav prikupljeni novac utrošit će se za obnovu, odnosno uklanjanje oštećenih i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća na potresom pogođenom području.

Vlada RH je na sjednici u četvrtak, 25. veljače 2021. godine donijela Odluku o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa". Njome se Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspoređuje sav dosad prikupljeni novac, 101,5 milijuna kuna, uplaćen na posebni račun.

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade RH opovrgnuo jutrošnja medijska izvješća, prema kojima samo 40 posto doniranog novca ide na obnovu kuća nakon potresa, dok bi ostatak dobila četiri ministarstva.

"Želim demantirati vijesti koje su danas u medijskom prostoru. Raspodjela ovih sredstava ima sasvim drukčiji smjer od onoga što je objavljeno," rekao je Plenković i dodao da će uplaćena sredstva "biti utrošena za obnovu potresom razorenih područja".

"Tu ne smije biti nikakvih dilema niti kakofonije u eteru," dodao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da se Odlukom utvrđuje raspodjela doniranih financijskih sredstava, koja su na račun državnog proračuna uplaćena u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", a koja su namijenjena saniranju posljedica potresa u Petrinji, Sisku, Glini i drugim gradovima i općinama za koje je proglašena katastrofa.

Na račun državnog proračuna do 24. veljače uplaćeno je 101,5 milijuna kuna, a ta će sredstva biti uplaćena na pozicije Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kazao je Marić. Koristit će se za obavljanje poslova obnove, odnosno uklanjanja i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća i za druge poslove koje obavlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Financijska sredstva, koja će na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" biti uplaćena nakon inicijalne raspodjele, nastavit će se raspodjeljivati Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zadužen je mjesečno izvještavati Vladu RH o utrošku financijskih sredstava prikupljenih u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" te na svojim mrežnim stranicama mjesečno objavljivati izvještaje o utrošku sredstava prikupljenih u spomenutoj akciji.

"Na najtransparentniji način izvještavamo javnost o uplati doniranih sredstava, a tako će biti i dalje," naglasio je Zdravko Marić.

Napomenuo je da je u tijeku procjena štete, koja će biti kudikamo veća nego kod zagrebačkog potresa. Glavni izvor financiranja obnove bit će državni proračun, odnosno novac poreznih obveznika, a tu su i europska sredstva iz Fonda solidarnosti i sredstva međunarodnih financijskih institucija, dodao je.

"Sve ćemo to jasno i transparentno prikazivati i objavljivati," kazao je Marić.

Na temelju Odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", koju je Vlada RH donijela na sjednici od 30. prosinca 2020.godine, omogućeno je da se putem računa državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih sanaciji posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama.

Stranica