Ministrica poljorivrede Vučković posjetila potresom pogođena područja

Ministrica poljorivrede Vučković posjetila potresom pogođena područja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u četvrtak, 14. siječnja 2021. godine, posjetila potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije u nazočnosti župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića te župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, pri čemu je obišla u potresu oštećenu Župu Uzvišenja Svetoga Križa Kravarsko i lokalna poljoprivredna gospodarstva te Distributivni centar za voće i povrće.

Poljoprivredno-prehrambene tvrtke pomažu potresom pogođenim područjima uz podršku Ministarstva poljoprivrede, zaprimljeno je 30 tisuća litara mlijeka, dvije tone svježe ribe, više od 350 tona stočne hrane, pri čemu je razdijeljeno gotovo 200 tona, a drvni sektor i Hrvatske šume doniraju svoje proizvode za obnovu i opremanje oštećenih objekata. Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede posreduje pri otkupu stoke kako poljoprivrednici ne bi prodavali stoku ispod cijene – do sada za 114 grla. 
 
Ovom prilikom ministrica Vučković apelirala je poljoprivrednicima: „Nemojte prodavati svoje blago, hrane za stoku ima dovoljno na skladištima, omogućen  je i njihov premještaj; životinje će biti zbrinute. Ukoliko je prodaja neizbježna, mi ćemo posredovati u otkupu, pozivam vas još jednom da nam se obratite za pomoć, preko aplikacije na našim službenim stranicama, dostupnim brojevima telefona ili samim poljoprivrednim savjetnicima na terenu“ i  dodala „Hvala donatorima, brojnim hrvatskim tvrtkama koji osjećaju odgovornost i pokazuju solidarnost, a građane još jednom pozivam da biraju hrvatske proizvode jer naše tvrtke pomažu onima kojima je pomoć sada najpotrebnija“
 
Uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, isplaćena su i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom razorenim područjima i gradu Vrgorcu.
 
Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili su kontakt s ukupno 3.113 PG-ova, pri čemu je 1.500 gospodarstava i fizički obiđeno. Što se tiče oštećenja, ustanovljena su na gospodarskim objektima kod 1.336 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 184 PG-a te na proizvodnim površinama 54 PG-a.
 
Poljoprivrednici mogu prijaviti štete na potresi.mps.hr, odakle će se novi, kao i već prikupljeni podaci poljoprivrednih savjetnika na terenu koristiti u svrhu pripreme i provedbe mjere Programa ruralnog razvoja, na koju će pojednostavljene prijave biti moguće u veljači.
 
Za sve informacije molimo poljoprivrednike da se obrate na navedene kontakte.

Stranica