Idući tjedan započinje izgradnja višestambenih zgrada na Banovini

Idući tjedan započinje izgradnja višestambenih zgrada na Banovini

Održana je sjednica Stožera CZ za sanaciju posljedica potresa na Banovini u Kravarskom, jednoj od dvije općine Zagrebačke županije koje su teško stradale u potresu.

U Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene. Do sada je obnovljeno 19 kuća, a započela je i gradnja jedne uklonjene kuće. Inače, kako su izvijestili iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje s izvođačima radova potpisana su 264 ugovora za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine izdalo je 156 Odluka za izgradnju. U postupku nekonstrukcijske obnove do sada je završeno 2.501 kuća.
 
Ono što je posebno istaknuto jest početak izgradnje prvih 10 višestambenih zgrade čiji se početak izgradnje očekuje idući tjedan. Ukupno je ugovorena izgradnja 16 višestambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom s 232 stana. Vrijednost svih ugovorenih radova u obnovi na području Banovine do sada premašuje 800 milijuna kuna
 
Načelnik Kravarskoga Vlado Kolarec izvijestio je o nizu aktivnosti koje su u suradnji sa Stožerom poduzete u ovoj općini. Prvenstveno na sanaciji kuća, vodoopskrbi gdje se više od 100 kuća s bunara priključuje na vodovod, elektrifikaciji i sanaciji cesta.
 
Posebno se osvrnuo na izgradnju nove župne crkve Sv.Križa koja je potpuno uklonjena i čija je izgradnja započela u veljači. Kako je rekao, očekivanja su da do Božića crkva bude završena. Inače je prije sjednice Stožera potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera CZ Tomo Medved s članovima Stožera obišao gradilište nove crkve.


Stranica