Sustavna obnova dimnjaka na potresom pogođenom području

Sustavna obnova dimnjaka na potresom pogođenom području

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje preuzeo je obvezu obnove nekonstrukcijskih elemenata građevina stradalih u razornom potresu krajem prošle godine, a u skladu s najavom potpredsjednika Vlade RH i čelnikom Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tome Medveda.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje priprema obnovu dijelova građevina koje su nakon pregleda stručnjaka obilježene tzv. zelenom naljepnicom.

Poslijepotesna obnova nekonstrukcijskih elemanata odnosi se primarno na dimnjake, ali i na krovne vijence, zabatne zidove, pregradne, tj. nenosive zidove, dijelove krovišta (letve, rogove), pokrov (crijepove, sljemenike) i krovnu limariju.

Procijenjeno je da je na potresom pogođenom području oštećeno ukupno 26 tisuća dimnjaka. Od toga broja, obnavljat će se između deset tisuća i 13 tisuća oštećenih dimnjaka na obiteljskim kućama u kojima se u vrijeme potresa doista obitavalo. U Sisačko-moslavačkoj županiji, naime, mnoštvo je stambenih objekata koji su napušteni.

Ide se za tim da se obnova dimnjaka provede sustavno, brzo i djelotvorno. Cjelokupan teret obnove dimnjaka preuzela je država. Krajni je cilj omogućiti stanovnicima potresom pogođenog područja da da ostanu u svojim domovima.

Obnova dimnjaka, odnosno nekonstrukcijskih elemanata na nekretninama podijeljena je po zonama. Predviđeno je da projektanti i izvođači obnavljaju dimnjake i druge nekonstrukcijske elemente na nekretninama sustavno u više geografski povezanih naselja. Tri su temeljna tipska rješenja za obnovu dimnjaka: inox-dimnjak, montažni dimnjak i vanjski fasadni dimnjak.

Na području Sisačko-moslavačke županije građani su oslobođeni plaćanja troškove obnove dimnjaka; projektna dokumentacija, atest dimnjaka i sama izgradnja financiraju se iz državnog proračuna RH.

Stranica