Prva hrvatska kontejnerska knjižnica u Petrinji

Prva hrvatska kontejnerska knjižnica u Petrinji

Gradska čitaonica i knjižnica Petrinja počela je s radom u kontejneru u neposrednoj blizini Hrvatskog doma u Petrinji. Prva hrvatska kontejnerska knjižnica svoja je vrata otvorila građanima Petrinje i okolnih naselja od srijede, 7. travnja 2021. godine.

Značajan je to doprinos normalizaciji stanja na Banovini i, uopće, vraćanju u redovne životne tokove stanovnika na potresom pogođenom području.

Nabavku kontejnera, preciznije, više međusobno uvezanih mobilnih jedinica, za smještaj knjižničnoga fonda organizirao je Grad Petrinja. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u opremanju i osiguravanju premještanja knjiga na novu privremenu lokaciju. Zbog ograničenoga prostora u novoj kontejnerskoj knjižnici, građanima je na raspolaganju tek četvrtina izvornoga knjižničnoga fonda, odnosno oko 12 tisuća knjiga.

U razornom su potresu teško oštećene prostorije Hrvatskoga doma u središtu Petrinje, u kojemu je izvorno smještena Gradska čitaonica i knjižnica. Zahvaljujući naporima odgovornih u Ministarstvu kulture i medija knjige su neposredno nakon prosinačkog potresa pospremljene u kutije, izmještene i pohranjene na sigurnom. Dio fundusa inače iznimno opremljene petrinjske knjižnice od travnja je ponovno na policama dostupan ljubiteljima pisane riječi svih uzrasta.

Stranica