Mjere pomoći poljoprivrednicima Petrinje i Gline

Mjere pomoći poljoprivrednicima Petrinje i Gline

Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je nabavku i dopremu više od 620 tona stočne hrane farmama na širem području Petrinje i Gline.

Izvanredna je to mjera pomoći obiteljskim gospodarstvima na potresom pogođenom području, koja je utvrđena Odlukom Vlade RH.

Prvih 49 tona stočne hrane dopremljeno je u petak, 2. travnja 2021. godine u skladište u Glini. Hrana namijenjena stočnom fondu na području Banovine dostavljat će se u nekoliko navrata i pohraniti u skladištima u Petrinji i Glini.

Ministarstvo poljoprivrede nastoji osigurati nesmetanu hranidbu stoke koja se uzgaja na obiteljskim gospodarstvima na potresom pogođenom području. Time se omogućuje nastavak stočarske proizvodnje, usporedo s osiguravanjem nužnih tehnoloških uvjeta za uzgoj i čuvanje zdravstvenih standarda stočnoga fonda.

Prethodno je u skladištima stočne hrane na Banovini pohranjeno gotovo 1500 tona hrane. Od te je količine gotovo 1400 tona raspodijeljeno poljoprivredno-stočarskim obiteljskim gospodarstvima u potrebi.

Minuli je dan državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak Udruženju obrtnika Sisak dodijelio 12 novih ugovora. Riječ je o potporama obrtnicima-poljoprivrednicima u sklopu Programa ruralnog razvoja za projekte u Sisačko-moslavačkoj županiji. Projekti se odnose na razvoj poljskih, šumskih staza i infrastrukture, unapređenje pogona mesne industrije, nabavu mehanizacije i gospodarskih vozila.

Ukupna je vrijednost potpora 13,3 milijuna kuna; očekivana vrijednost investicija u Sisačko-moslavačkoj županiji posredstvom navedenih projekata procijenjena je na 15 milijuna kuna.

Stranica