Podijeljeno 900 klima uređaja

Podijeljeno 900 klima uređaja

Danas , 25. lipnja održana je sjednica Stožera CZ za uklanjanje posljedica potresa u Glini, na kojoj su dominirale teme s glinskog područja i okolice.

Veliki problem na ovom području jest nedostupnost vlasnika nekretnina koje treba uklanjati .Usprkos tomu do sada je na glinskom području uklonjeno 28 od 52 koliko je detektirano za žurno uklanjanje za preostalih 24 se pokušava doći do vlasnika i ishođenja njihove suglasnosti, uglavnom putem konzularne mreže. Inače na prostoru ove županije do sada je uklonjeno 143 objekta dok ih je 16 u postupku uklanjanja.

Obzirom na visoke temperature u protekla dva dana na području Gline podijeljeno je 108 uređaja za rashlađivanje, rekao je Predsjednik Stožera Tomo Medved i to za sve kontejnere koji nisu bili opremljeni klimom bez obzira jesu li donirani ili osigurani putem Stožera.

Za područje cijele Banovine osigurano je ukupno 930 klima uređaja,rekao je predsjednik Tomo Medved.

Šire područje Gline ima problem osiguranje pitke vode koja se do potresa osiguravala putem bunara. Kako su oni uglavnom bili zamućeni i neupotrebljivi čišćenjem i sanacijom osposobljeno je 273 bunara. Za ostatak stanovništva vodu osigurava Crveni križ svakodnevnom distribucijom.

Jedan od problema u započetoj obnovi predstavljaju nelegalizirani objekti kako stambeni tako i gospodarski prije svega poljoprivredni. U ovoj županiji je 4180 zahtjeva uglavnom nekompletirane dokumentacije koji nisu riješeni i traži se način kako ih riješiti da bi vlasnici ostvarili pravo na obnovu ili mogli aplicirati na razne fondove EU.

Stočni fond je značajno obnovljen nakon potresa,danas je stoke preko 4500 grla više nego prije potresa što je ocijenjeno vrlo važnim kako za razvoj obiteljskih gospodarstava tako i za ostanak ljudi na ovom području.

Inače,kada je obnova u pitanju do sada je završena sanacija 140 kuća,radovi se izvode na njih još 360.

Od drugih tema koje su iznesene na sjednici Stožera zaključeno je kako će se oni rješavati izravnom komunikacijom grada Gline i nadležnih resora.

Stranica