Pacijenti na Banovini ne plaćaju participaciju

Pacijenti na Banovini ne plaćaju participaciju

Ljekarne na potresu pogođenom području redovno se opskrbljuju svim lijekovima.

Stanovnici Banovine imaju pristup svim potrebnim lijekovima koji su dostupni na hrvatskom tržištu. Pacijenti s potresom pogođenog područja nisu obvezni nadoplatiti troškove – participaciju za usluge liječnika obiteljske medicine, ni dijagnostičke niti specijalističke preglede. Nadoplatu, odnosno participaciju ne plaćaju niti za lijekove s osnovne i dopunske, B-liste.

Ljekarnica iz Petrinje Ljerka Kovačićek kazala je u četvrtak, 25. veljače 2021. godine u emisji "Hrvatski radio za Banovinu" da je opskrba lijekovima “jako dobra”. Napomenula je da su pacijenti s tih područja oslobođeni plaćanja participacije i nadoplate za lijekove s tzv. crvenih recepata.

U početku je bilo poteškoća s primjenom te pogodnosti, dodala je, ali su one ubrzo otklonjene zahvaljujući profesionalnom pristupu programera.

"Ti problemi su riješeni, naši pacijenti ne plaćaju doplatke ni participaciju, to je veliki uspjeh,”naglasila je Kovačićek i zahvalila Vladi RH, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Ministarstvu zdravstva, a posebno predsjednici Hrvatske ljekarničke komore Ani Soldo.

Oslobađanje plaćanja participacije predstavlja veliku olakšicu za pacijente s teškim i rijetkim bolestima; za doplatu lijekova morali su donedavno plaćati od 300 do 500 kuna. Posebno je osjetljiva situacija pacijenata koji boluju od celijakije, i moraju se prehranjivati skupim bezglutenskim proizvodima.

Na Banovinu su stigle mnoge donacije hrane za osobe oboljele od celijakije; zaliha još ima dovoljno te ih udruge oboljelih raspodjeljuju prema potrebi. 

Stranica