Mađarska za obnovu škole u Petrinji

Mađarska za obnovu škole u Petrinji

Izaslanstvo Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske posjetilo je u utorak, 23.ožujka 2021. godine Sisačko-moslavačku županiju i izrazilo spremnost pomoći lokalnoj zajednici u poslijepotresnoj obnovi.

Predstavnici Sektora za nekretnine mađarskog Ministarstva na čelu sa Zoltanom Vargom obišli su područje Siska i Petrinje.

Nakon obilaska lokacije župne crkve u Žažini, koja je potpuno uništena u razornom potresu, mađarsko je izaslanstvo u sjedištu Sisačke biskupije izrazilo snažnu potporu naporima šire zajednice u djelotvornom prevladavanju posljedica potresa.

U petrinjskoj gradskoj jezgri izaslanstvo Mađarske obišlo je zgradu Prve osnovne škole Petrinja, koja je teško oštećena u potresu krajem prošle godine.

Mađarska je spremna sudjelovati u obnovi, preciznije, u izgradnji nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji, izvijestio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Dvije zemlje njeguju tradiciju dobrosusjedstva, odnosa uzajamne pomoći osobito u izazovnim okolnostima prirodnih nepogoda, proizlazi iz riječi zamjenice veleposlanika Mađarske u RH Zsofie Gyongyos.

U pratnji državnoga tajnika bio je, među ostalima, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov.

Neposredno nakon potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije Mađarska je među prvima izrazila sućut zbog ljudskih žrtava i organizirala dopremu humanitarne pomoći Hrvatskoj. Mađarska službe surađuju sa Stožerom civilne zaštite u saniranju terena i pripremi za obnovu.

Stranica