Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om

Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om

Na današnjoj sjednici Vlade najavljene su izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 36. sjednice osvrnuo se na potrese koji su pogodili područje Banovine.

Kazao je da je nakon sjednice Vlade u ponedjeljak prilagođena struktura postojećeg Stožera civilne zaštite na način da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi Stožer generalno, posebno aktivnosti vezane za coivid-19, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilagođenu strukturu koja se odnosi na područje pogođeno potresom.

"Održani su sastanci, i osobno sam bio zajedno s potpredsjednicima i ministrima na terenu u utorak, obišli smo područja koja su jako razrušena, a i veće gradove na području Sisačko-moslavačke županije i stekli dodatni neposredni uvid", dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade je kazao i da su nakon sinoćnjeg potresa na području Petrinje od 5 po Richteru sve službe bile terenu – i civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, vojska i policija. Pomoć građanima su pružali i Crveni križ i brojni volonteri.

"Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal na ovim područjima kako bi se olakšala komunikacija. Ministar Tomo Medved i svi ostali su u punoj koordinaciji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima", dodao je. 
 
Vlada će putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere

Premijer je naglasio da se radi na žurnoj nabavi alternativnog smještaja za područje Banovine, dodavši da je već tamo veći broj mobilnih kućica i kontejnera. Najavio je da će Vlada putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere.

Istaknuo je i da je stigla je međunarodna pomoć te da pristiže i danas od drugih zemalja koje su iskazale solidarnost, što putem EU mehanizma civilne zaštite, što bilateralno.

"Nastoji se u najkraćem roku osigurati svima onima koji su ostali kod svojih domova, siguran smještaj i s obzirom na dodatna i daljnja podrhtavanja tla, da bi izbjegli svaku ugrozu za naše građane", kazao je Plenković.

Zahvalio je ministru Medvedu na angažmanu, kazavši da je stalno na terenu te će biti i u predstojećem razdoblju.

"Zahvaljujem i svim volonterima koji su pokazali veliko srce i zajedništvo. Važno je da se sva pomoć koordinira i kanalizira onima kojima je najpotrebnija", naglasio je premijer.

Predsjednik Vlade zahvalio je i inženjerima na svemu što rade na procjenama šteta i statici,  Crvenom križu i Caritasu na brojnoj pomoći.

Donacije će predstavljati porezne olakšice

Premijer Plenković najavio je i izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

"Ovo je još jedna važna gesta i na taj način donacije neće biti opterećene kasnije niti porezom na dobit niti porezom na dohodak, predstavljat će porezne olakšice", kazao je Plenković.


Na pogođenom području postavljeno 155 kontejnera i 19 šatora

 
Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera civilne zaštite Tomo Medved kazao je da je Stožer do danas održao niz sastanaka s lokalnim čelnicima s ciljem analiziranja stanja i utvrđivanja prioriteta djelovanja i pomoći, kako bi gradske i općinske uprave mogle u potpunosti provoditi svoje funkcije.
 
"Danas će članovi Stožera obići načelnike općina kako bi utvrdili načine pomoći u daljnjoj sanaciji šteta nakon potresa", kazao je Medved, dodavši da su operativne snage na terenu provele niz aktivnosti.
 
"Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbilo žurne službe s 32.000 litara goriva, obišlo 95 naselja, pružilo usluge dostave humanitarne pomoći", rekao je.
 
Naglasio je kako su uspostavili operativno središte stožera koje je u funkciji 24 sata na dan, a gdje rade predstavnici Ravnateljstva, Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa te vojska i policija.
 
"U provedbi zadaća na visinskim radovima, krovovima, i dimnjacima, HGSS je proveo 167 aktivnosti, a na opskrbi hranom, vodom, lijekovima, grijalicama i ostalim potrepštinama u zabačenim selima i pojedinačnim domaćinstvima 65 aktivnosti, na čemu je bilo angažirano 262 pripadnika sa 61 vozilom", izvijestio je Medved.
 
Istaknuo je da HCK brine za 725 osoba koje su smještene na osam lokacija te kojima pružaju i psihosocijalnu pomoć.
 
"Imali su ukupno 843 intervencije. Organizirali su posjet mobilnih timova ugroženim obiteljima. Od ustrojavanja stožera 414 posjeta. Pružaju humanitarnu pomoć u obliku zapakiranih paketa hrane i ostalih potrepština, do sada je podijeljeno 65 tona. Pripremu i distribuiranje toplih obroka na dnevnoj razini za otprilike 16.500 korisnika i oko 2800 obroka za naše operativne snage", naglasio je Medved.
 
Policija je na pogođenom području provela 169 aktivnosti koje uključuju ophodnje, usmjeravanje prometa te skrb o sigurnosti imovine, a postavili su 21 kontrolni punkt na kojem je dnevno angažirano 190 djelatnika i 80 vozila.
 
Ministar je izvijestio kako vojska također provodi aktivnosti koje uključuju pružanje pomoći u podijeli i prijevozu humanitarne pomoći, izviđanju lokacija za postavljanje stambenih kontejnera i šatora te u sanaciji lokalnih prometnica i klizišta.
 
"Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 26.507 prijava, i proveo 9997 pregleda objekata. Suradnja HGSS-a, HV-a, Državne geodetske uprave i Geološkog fakulteta usmjerena je na snimanje i mapiranje cjelokupnog pogođenog područja Sisačko-moslavačke, dijelova Zagrebačke i dijelova Karlovačke županije", kazao je Medved.
 
Ministar je najavio kako će sutra u Sisku spustiti oštećen toranj s katedrale, a pripremaju se za zaprimanje 100 kontejnera koji će u narednih nekoliko sati stići iz Turske.
 
Također je najavio aktivnosti u organiziranju održivog modela pripreme prehrane i organiziranje distribucijskog lanca do svakog čovjeka koji je stradao u potresu.
 
"Želim poručiti svim građanima da nijedan čovjek, bez obzira na kojem dijelu tog potresom zahvaćenog područja živi, neće biti prepušten sam sebi", poručio je Medved.

Stranica