Uskoro natječaj za sanaciju gospodarskih objekata

Uskoro natječaj za sanaciju gospodarskih objekata

U pripremi je natječaj za prikupljanje ponuda za obnovu porušenih gospodarskih objekata; više informacija o tomu bit će idućega tjedna. Cilj je, naime, obnoviti što prije gospodarske građevine i u njima što prije nastaviti proizvodnju.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu omotnice React EU na raspolaganju za 2021. i 2022. godinu ima 220 milijuna eura, koji su inicijalno bili usmjereni isključivo jačanju proizvodnih kapaciteta hrvatskog gospodarstva. S obzirom na razorni potres koji se dogodio, osmišljeno je i izdvajanje određenih sredstava iz te omotnice za revitalizaciju gospodarske aktivnosti, prije svega na području Sisačko-moslavačke županije.

Od ukupnih 1,65 milijardi kuna ili 220 milijuna eura, za sufinanciranje revitalizacije i sanacije izdvojilo bi se više od 500 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U tom smislu može se apostrofirati i promptna reakcija HAMAG-BICRO-a i HBOR-a kroz moratorije na postojeće kredite. HBOR na potresom pogođenim područjima ima oko 90 korisnika kredita, uglavnom većih pravnih osoba.

Također, u finalnoj fazi raspisivanja je i program potpora malih vrijednosti, ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, namijenjen ponajprije obrtnicima na području Sisačko-moslavačke županije, a za saniranje posljedica potresa i obnovu radnih prostora, pri čemu će im biti dostupno do 30 tisuća kuna bespovratnih sredstava.
 

Stranica