HEP ovih 48 milijuna kuna za Banovinu

HEP ovih 48 milijuna kuna za Banovinu

Temeljem nedavnog zaključka Vlade skupština HEP-a donijela je odluku o otpisu potraživanja za potrošnju električnu energiju za siječanj, veljaču i ožujak.

Vrijednost HEP-ovog otpisa računa iznosi oko 36 milijuna kuna, a tu su i još i iznosi za priključak od oko šest milijuna kuna za električnu i toplinsku energiju, koji su odrađeni besplatno; HEP-ov ukupni doprinos potresom pogođenim područjima doseže oko 48 milijuna kuna.

HEP na području obuhvaćenom odlukom o otpisu ima tržišni udio od 92-93 posto, dok se kao opskrbljivači električne energije tu još javljaju i E.ON i GEN-I, pri čemu  potonji opskrbljuju oko četiri tisuće kućanstava.

S tim tvrtkama je uspostavljena komunikacija, no s obzirom da posluju na tržištu, ovakva vrsta otpisa im znači i gubitak prihoda. Kod tih tvrtki postoji dobra volja da na neki način sudjeluju i pokažu socijalnu notu, ali je pitanje primjerice bi li se taj otpis odnosio na sva tri mjeseca, kao u slučaju HEP-a, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Ako ne dođe do potpunog otpisa, odnosno ako računi budu poslani građanima, razmišlja se o mogućnosti da se ti troškovi namire, tj. refundiraju iz donacija građana, primjerice, na račun državne riznice.

Stranica