Tjedno se obnovi 100 kuća

Tjedno se obnovi 100 kuća

Središnja tema danas održane sjednice Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa u Petrinji bila je dosadašnji tijek obnove kao i projekcija u nadolazećim tjednima.

Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova je 280 milijuna kuna, u postupku nabava je 457 milijuna, a do lipnja će se ugovoriti ukupno  milijarda i 200 milijuna kuna po svim modelima obnove.
 
Kako je izvijestio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, do sada je obnovljeno 1.428 kuća čime je zadnja dva tjedna dosegnut intenzitet obnove od 100 kuća na tjedan.
 
Kad se tomu pridoda i 692 kuće iz samoobnove brojka je i veća.
 
U tijeku su radovi na više od tisuću kuća, dok je 374 kuće pregledom prešlo iz nekonstrukcijske u konstrukcijsku obnovu.
 
Što se tiče gradnje obiteljskih kuća potpisano je 60 ugovora s izvoditeljima radova i uz već započetu gradnju idući tjedan počinje gradnja dodatnih 10-tak kuća naglasio je Gordan Hanžek. Još 56 ih je u završnoj administrativnoj fazi čija bi gradnja trebala započeti do kraja mjeseca do kada bi trebali biti ugovoreno više od 160.
 
Također, značajno je intenziviran posao  za početak konstrukcijske obnove gdje se natječaj očekuje potkraj veljače. Trenutačno je oko 400 kuća u postupku izrade dokumentacije. Prema do sada pregledanom broju kuća oko 15 % ih je za uklanjanje.
 
Idući ponedjeljak i utorak otvaraju se natječaji za izgradnju 4 višestambene zgrade u Glini.
 
Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine do sada na prostoru Banovine donijelo 1.203 Odluke za obnovu, izgradnju ili uklanjanje kuća.
 
Na stranicama sduosz.gov.hr redovito se objavljuje popis do sada obnovljenih objekata.
Izvješća obnove


Stranica