Program mjera obnove zgrada oštećenih u potresu

Program mjera obnove zgrada oštećenih u potresu

Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije usvojila je na sjednici u četvrtak, 18.veljače 2021. godine Vlada RH. Njime se uređuje postupak obnove županija koje su pogođene razornim potresima 22. ožujka, 28. i 29. prosinca minule godine.

Predlagatelj Plana je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a usklađen je sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi. 

Na temelju toga programa Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u pogledu uklanjanja i gradnje zamjenskih kuća u području proglašenom katastrofom; Fond za obnovu mjerodavan je i za Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

"Propisuje se mogućnost predaje obrazaca putem aplikacije e-Obnova, smanjuje se navođenje potrebne dokumentacije, propisuje se obveza javnopravnih tijela i sudova da po službenoj dužnosti dostavljaju dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da ih podnositelji zahtjeva ne moraju dostavljati," kazao je ministar prostornog planiranja. Graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Pojednostavljuje se postupak javne nabave, a Programu mjera dodaje se procjena vrijednosti troška usluge stručnog nadzora te se produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva.

Potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline obnovit će se na temelju Programa, koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Država se obvezuje da će na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti financirati obnovu one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici, naveo je Horvat.

U model privremenog stambenog zbrinjavanja pomoću pokretnih, privremenih i montažnih objekata uključuje se i Fond za obnovu, a uvedena je i mogućnost preraspodjele proračunskih sredstava i iznad postojećih pet posto, na postojećim i naknadno utvrđenim proračunskim stavkama.

Utvrđuje se djelotvorniji brži način uklanjanja urušenih nekretnina čiji ostaci prijete sigurnosti zdravlju i životima ljudi.

Propisat će se donošenje programa državnih potpora koje se odnose na saniranje šteta i obnovu na području pogođenom potresom.

Stranica