Plenković: Društvena i gospodarska revitalizacija potresom pogođenog područja

Plenković: Društvena i gospodarska revitalizacija potresom pogođenog područja

Na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u toplicama u Topuskom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je dobra prometna povezanost jedan od preduvjeta gospodarske revitalizacije krajeva pogođenih potresom. Idućeg se tjedna otvaraju ponude za dovršetak izgradnje autoceste od Lekenika do Siska. Priprema se projekt brze ceste Popovača – Ogulin. Oživotvoruje se i projekt “Topusko – pametni tematski grad”, vrijedan 600 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine na sastanku Stožera civilne zaštite  za otklanjanje posljedica potresa u Topuskom. 

Na samom početku sastanka, potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved naglasio je da Stožer djeluje 106 dana; svi članovi Stožera svakodnevno pridonose povratku života na potresom pogođenom području u redovne tokove. Potpredsjednik Vlade RH i potpredsjednik Stožera Boris Milošević apostrofirao je pritom posebno  djelatnike HEP-a, Hrvatskih voda i Hrvatskoga Crvenog križa, koji su iskazali svoj maksimum u saniranju i održavanju elektroenergetske i vodoopskrbne mreže.

Premijer Plenković zahvalio je svim članovima Stožera na sudjelovanju u postupku saniranja šteta, ali i na doprinosu društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji Banovine. Od vitalne je važnosti zadržati stanovništvo i potaknuti demografsku obnovu, kazao je Plenković i dodao da dobra prometna povezanost predstavlja jedan od preduvjeta gospodarske obnove Sisačko-moslavačke županije.   

U tom je kontekstu tijekom sastanka posebno istaknut projekt dovršetka izgradnje autoceste Zagreb-Sisak. Preostalo je, naime,  izgraditi još 12 kilometara prometnice od Lekenika od Siska, vrijednost koje je procijenjena na 300 milijuna kuna. Idućega tjedna, preciznije, 26.travnja otvaraju se ponude za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.  

Povrh toga, priprema se i projekt izgradnje  brze ceste Popovača – Sisak – Glina -  Ogulin, kojom će se povezati Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.  

Na sastanku je najavljeno i oživotvorenje  projekta pod nazivom „Topusko - pametni tematski grad“. Toplice u Topuskom imaju dugu tradiciju lječilišnog turizma.  To je kvalitetna podloga za obogaćivanje turističke ponude izgradnjom, između ostaloga, kongresnoga i sportskog centra, protočnih bazena te primjenu standarda energetske učinkovitosti.   

Zahvaljujući prirodnom izvorima geotermalne vode,cilj je osuvremeniti sustav grijanja samoga lječilišnog i turističkog kompleksa, ali i okolnih naselja, proizlazi iz riječi  ravnatelja Top-Termi Topusko Domagoja Moslera.   

Projekt koji bi obogatio taj “biser kontinentalnog turizma” priprema se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a procijenjen je na 600 milijuna kuna. U tom je kontekstu predviđeno izgraditi i višestambeno naselje primarno za smještaj zaposlenih u toplicama. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pripremio je projekt izgradnje dviju višestambenih zgrada na području Topuskog.   

Tim je povodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek načelniku Općine Topusko Ivici Kuzmiću predao Sporazum o pravima i obvezama koji se odnose na projekt izgradnje stanova.  

Istodobno, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek načelniku Kuzmiću predao je Sporazum o izradi katastarske izmjere u Topuskom. Temeljita izrada katastarskog plana, tj. vjerodostojan popis zemljišnih čestica pretpostavka su za primjenu najavljenih projekata.  

U toplicama u Topuskom neposredno nakon prosinačkog potresa privremeno je smješteno stotinjak korisnika Domova za starije i nemoćne osobe iz Petrinje i Gline. U tijeku je postupak popravka, tj. obnove spomenutih staračkih domova. Očekuje se da se korisnici u svoj matični Dom u Petrinji vrate u rujnu. Poslijepotresna obnova glinskoga Doma potrajat će barem do kraja godine.  

Stranica