Održan stručni okrugli stol pod nazivom Obnova Grada Petrinje _ novi početak

Održan stručni okrugli stol pod nazivom Obnova Grada Petrinje _ novi početak

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na stručnom okruglom stolu pod nazivom „Obnova Grada Petrinje _ novi početak“ u petak, 29. siječnja 2021. godine.

Stručni okrugli stol organiziran je u suradnji Ministarstva s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a glavne teme razgovora bile su o pristupu obnovi, očuvanju identiteta i osiguravanju društvenog i gospodarskog razvoja, načinu povratka života i razvojnoj perspektivi Grada Petrinje.
 
Pozdravivši inicijativu za okupljanje struke u raspravi, a posebice u trenutku kada je Ministarstvo gotovo u potpunosti završilo s popisivanjem i procjenom štete, ministrica je istaknula kako obnova Grada Petrinje zahtjeva cjeloviti pristup obnove. Dodala je kako se već započelo raditi na dokumentaciji i pripremi podloge za cjelovitu obnovu. U prvom redu radi se o analizi i procjeni šteta, preklapanju s registrom i konzervatorskom podlogom koja je u slučaju Petrinje vrlo precizno izrađen i kvalitetan dokument, s obzirom na to da je Petrinja grad koji je znatno stradao i u Domovinskom ratu.
 
Ministrica je dodala kako će biti potrebno analizirati namjenu zgrada i redefinirati ih kako bi se kulturno-povijesna cjelina grada prikladno obnovila. Posebno je naglasila kako je Ministarstvo posvećeno tome da se projektna dokumentacija napravi u što kraćem roku kako bi se povukla financijska sredstva i započelo s cjelovitom obnovom kulturno-povijesne cjeline. Ministrica je podsjetila na sve mjere i aktivnosti koje je Ministarstvo provelo te dodala kako novi sustav Geoportal kulturnih dobara RH omogućava pristup prostornim podatcima te preklapanje podataka sa ostalim informacijskim sustavima. Naglasila je da su u Geoportal ugrađeni i podaci o štetama od potresa na području Zagreba i okolice te je u procesu izrada podataka za područje Petrinje. Ovakav sustav od iznimne je važnosti u procesu cjelovite obnove kulturne baštine, rekla je ministrica.
 
Uz ministricu i pomoćnika Davora Trupkovića sudjelovao je dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr. sc. Bojan Baletić sa suradnicima, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić, predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba prof. dr. sc. Mladen Vedriš, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata i predsjednik hrvatske sekcije ECOVASTA – Europskog vijeća za sela i male gradove Nikša Božić.

Ministarstvo kulture i medija

Stranica