Milošević najavio uklanjanje oštećenih objekata u Sisku

Milošević najavio uklanjanje oštećenih objekata u Sisku

Započele su pripreme da se uklone tri dimnjaka na zgradama u Industrijskoj zoni u Sisku, kazao je u ponedjeljak, 1. veljače 2021. godine potpredsjednik Vlade RH i potpredsjednik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Boris Milošević.

Oštećenja nastala uslijed razornog potresa s kraja prošle godine prijete urušavanjem objekata. Preporuka je stručnjaka stoga da se dimnjaci što prije uklone.

Mobilizacijski je poziv upućen trima tvrtkama koje će sudjelovati u postupku uklanjanja u potresu bitno oštećenih javnih i privatnih objekata. Djelotvorno uklanjanje urušenih zgrada koje predstavljaju prijetnju sigurnosti pretpostavka je sustavne obnove potresom pogođenog područja.

U tom je svjetlu mobilizacijski poziv upućen dodatnim trima tvrtkama koje će sudjelovati u uklanjanju javnih i privatnih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, te dijelova Karlovačke i Zagrebačke županije koji su pogođeni potresom. Sam postupak uklanjanja urušenih zgrada započeo je već minulih dana u Petrinji, kako je to bio najavio potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera Tomo Medved. Na terenu su već raspoređene tri tvrtke. One uklanjaju zgrade kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju ugrozu za okoliš. Postupak uklanjanja ruševnih objekata provodi se u skladu s urbanističkim i ekološkim standardima.

Boris Milošević je dodao da je u pripremi i mobilizacija inženjera u državnim službama, agencijama i drugim lokalnim institucijama, a sve s ciljem da se što prije dovrše pregledi potresom oštećenih zgrada i pripremi teren za obnovu. Dosad je prijavljeno 45 tisuća objekata stradalih u potresu, a pregledano njih do 60 posto.


Pisana suglasnost vlasnika za uklanjanje privatnog objekta

Postupak uklanjanja potresom bitno urušenih javnih zgrada započeo je minulih dana najprije u Petrinji u skladu s najavama čelnih ljudi Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa. Kad je riječ o potresom oštećenim zgradama u privatnom vlasništvu, postupak njihova uklanjanja provodi se isključivo uz pisanu suglasnost vlasnika nekretnina. Obrazac izjave suglasnosti te druga dokumentacija nužna za pokretanje postupka uklanjanja oštećenog  privatnog objekta nalaze se na web-stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Općine i gradovi na potresom pogođenom području imaju obvezu sastaviti popis oštećenih građevina koje predstavljaju ugrozu za zajednicu.

Uputa za postupanje s građevinama oštećenim u potresu koje će se uklanjati o trošku RH sukladno odredbama Zakona o sustavu civilne zašite

Stranica