Američka donacija stradalima

Američka donacija stradalima

Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj priključilo se u pomoći potresom stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji donirajući stambene kontejnere, generatore, vreće za spavanje i električne grijalice.

Stambeni kontejneri predani su Ravnateljstvu Civilne zaštite na lokaciji poslovne zone u Lekeniku  u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, a drugi dio donacije isporučit će se uskoro u skladište Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Donaciju su predali vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Matthew Denny i načelnik američkog Ureda za obrambenu suradnju u RH pukovnik Bradley Ritzel. Svrha donacije je pomoći hrvatskim vlastima da što bolje odgovore na zahtjeve izazvane potresom, proizlazi iz riječi pukovnika Ritzela.

„Osobito mi je zadovoljstvo ispred američkog veleposlanstva i Zapovjedništva američkih snaga u Europi (EUCOM) predati donaciju koja će zasigurno pomoći stradalom stanovništvu,“ naglasio je pukovnik Ritzel.

Brigadir Denny je, pak, izjavio da je iznimno sretan što će ova donacija pomoći obiteljima koje trpe posljedice razornog potresa, te je izrazio nadu da će se iznaći rješenja koja će potaknuti „što bržu i djetvornu tranziciju od privremenog prema trajnom smještaju“. Povrh toga, Vlada SAD-a nastoji na druge načine pomoći Republici Hrvatskoj senzibiliziranjem drugih američkih organizacija, posebno gospodarstvenika hrvatskog porijekla u SAD-u za pomoć hrvatskom stanovništvu. „Sretni smo što možemo vidjeti kako su dosadašnje donacije Civilnoj zaštiti, vatrogasnoj zajednici, odnosno ulaganja u sposobnosti Hrvatske vojske pridonijele u sanaciji od posljedica prirodnih katastofa. Impresionirani smo brzom reakcijom svih Vladinih tijela, a posebno HV-a u potpori civilnim vlastima,“ naglasio je brigadir Denny.

Ispred Ravnateljstva Civilne zaštite donaciju je zaprimila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović s drugim visokim dužnosnicima Civilne zaštite i Hrvatske vojske. Državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović  se zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji i uopće  iznimno dobroj suradnji između RH i SAD-a.

Stranica