Tisuću tona stočne hrane za Banovinu

Tisuću tona stočne hrane za Banovinu

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu, 3. ožujka 2021. godine je izvijestilo da je za potresom pogođeno područje donirano više od tisuću tona stočne hrane. Poljoprivrednicima je dopremljeno više od 868 tona, a priprema se i nabava dodatnih više od 620 tona stočne hrane vrijedne 1,5 milijuna kuna.

U priopćenju Ministarstva navodi se da je do 2. ožujka službeno zaprimljeno 1.012 tona stočne hrane, i to u skladištima u Petrinji i Glini; poljoprivrednicima u potrebi distribuirano je više od 868 tona kroz 3.627 pojedinačnih donacija.

Hranu za stoku je doniralo 69 donatora iz svih krajeva Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede pokreće nabavu dodatne 621 tone stočne hrane i time osigurati hranidbu stoke na potresom pogođenom području u idućih 30 dana.

"Impresivne količine donirane stočne hrane pokazuju solidarnost i velikodušnost brojnih donatora kojima želim od srca zahvaliti. Bili su od neizmjerne pomoći poljoprivrednicima na pogođenom području kad im je bilo najteže,” izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministarstvo se trudi osigurati sve nužne pretpostavke da proizvodnja na Banovini ne stane, dodala je, pa su osim hrane za stoku omogućili i premještaj i smještaj za 306 grla stoke i posredovali su u prodaji 234 grla po poštenim tržišnim cijenama.
Ministrica Vučković je podsjetila da su na snazi mjere besplatnog cijepljenja i liječenja životinja na pogođenom području.

U jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Jasenovac, koje su u sastavu Sisačko-moslavačke županije te u Pokupskom i Kravarskom u Zagrebačkoj županiji tijekom 2021. Godine provest će se mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti.

Do 31. Ožujka omogućene su i besplatne veterinarske usluge na potresom pogođenom području. Predviđa se da će ukupni trošak za provedbu tih mjera iznositi 10,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

Ministarstvo poljoprivrede

Stranica