Splitsko-dalmatinska županija solidarna s Banovinom

Splitsko-dalmatinska županija solidarna s Banovinom

Splitsko-dalmatinska županija obnavlja školu u Gori. Organizirat će ljetovanje na moru za djecu s Banovine.

Potpredsjenik Vlade RH i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved razgovarao je u srijedu, 27.siječnja 2021. godine u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji s predstavnicima gradova i općina  Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom Blaženkom Bobanom.

Od subote započinje organizirano uklanjanje bitno oštećenih javnih i privatnih objekata“ što je pretpostavka za kasniju sustavnu obnovu, naglasio je Tomo Medved. 

U saniranju posljedica razornoga potresa sudjeluju zajednički snage HV-a, MUP-a, HGSS-a, Crvenoga križa i dakako, općina i gradova pogođenih potresom. Dosad je nabavljeno 877 kontejnera zahvaljujući sredstvima iz robnih rezervi, EU-a i od donacija. Svakodnevno se priprema do 7000 toplih obroka za stanovnike stradale u nedavnoj prirodnoj nepogodi. 

Na Sajmištu u Petrinji u tijeku je izgradnja stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja što omogućuje stradalom stanovništvu da ostane u blizini svojih potresom urušenih domova i obiteljskih obrta, odnosno gospodarstava, dodao je potpredsjednik Vlade RH Medved. 

Za posjeta Banovini  prije par tjedana odlučili smo da naša županija preuzme obvezu obnove jednog objekta, osnovne škole u Gori. Povrh toga, odlučili smo u dva navrata po 50 djece iz ovoga kraja dovesti na ljetovanje u južne hrvatske krajeve,“ kazao je tom prigodom splitsko-dalmatinski župan Boban. Dodao je da je ponosan što su gradovi i općine iz Dalmacije na djelu pokazale solidarnost i ubrzo nakon potresa donirale financijska sredstva Banovini.
 
Sastanku su nazočili predstavnici Splita, Makarske, Imotskog, Solina, Kaštela i Podstrane.

Stranica