Sa sisačke katedrale uspješno spuštena kapa zvonika

Sa sisačke katedrale uspješno spuštena kapa zvonika

Točno u podne, u nedjelju, 10. siječnja 2021., sa teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa, uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.

Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme. 

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti i zaštitili građani, odlučeno je kako se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njenoj će se sudbini naknadno odlučiti. 

U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. On je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. 

Tom su zahtjevnom činu, među ostalima, nazočili su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije, te velik broj okupljenih građana.

Tekst: Hina
Foto: SMŽ

Stranica